V Ružomberku spustili projekt zelených ostrovov

26.07.2023 | Žilinský kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Archív TASR.

Ružomberok 25. júla (TASR) - V Ružomberku spustili projekt tzv. zelených ostrovov. Ide o nový mestský koncept, na jeseň ho zrealizujú na Nábreží Milana Rastislava Štefánika. Vyrastie tam stromová aleja s 30 javormi, letničkovou lúkou a záhonmi cibuľovín. TASR o tom informoval hovorca ružomberského primátora Vladimír Miškovčík.

Priblížil, že zelený ostrov vznikne na mieste, ktoré tvorí predel medzi hlavným cestným ťahom z východu na západ a zo západu na východ. Dopravnou tepnou prejde denne približne 35.000 automobilov.

"Umiestnenie zelene a drevín na ostrovčeku doslova v strede dopravnej tepny napomôže nielen skrášleniu priestoru, ale vhodne vybrané dreviny napomôžu odhlučneniu priestoru, zachytávaniu dažďovej vody, prašnosti a exhalátov," vysvetlil architekt Róbert Dúbravec, ktorý koncept zeleného ostrova spracoval.

Primátor Ľubomír Kubáň považuje revitalizáciu existujúcich a tvorbu nových verejných priestranstiev v Ružomberku za jednu z priorít. Zdôraznil, že zeleň v mestách má estetický aj environmentálny význam.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača