Nitra: Na Predmostí pribudla bronzová socha patróna mesta Andreja-Svorada

25.07.2023 | Nitriansky kraj | Autor: D.Švelková

Na snímke slávnostné odhalenie a požehnanie sochy sv. Svorada v parčíku na Predmostí v Nitre 21. júla 2023. FOTO TASR - Henrich Mišovič.

Nitra 24. júla (TASR) - V Nitre na Predmostí pribudla nová bronzová socha svätého pustovníka Andreja-Svorada, od roku 1739 patróna mesta. Sochu dalo zhotoviť Nitrianske biskupstvo na počesť svätca, ktorý je spolu so svätým Beňadikom aj hlavným patrónom Nitrianskej diecézy. Dielo sochára Juraja Brišáka je osadené na skale v mieste, kde v minulosti stála socha svätého Jána Nepomuckého, informovalo Biskupstvo Nitra. V závere uplynulého týždňa ju požehnal biskup Viliam Judák.

Svorad pochádzal pravdepodobne z územia Poľska. Na Slovensko prišiel okolo roku 1020. Neďaleko Nitry, v benediktínskom kláštore svätého Hypolita na Zobore, ho prijal opát Filip, od ktorého dostal rehoľné meno Andrej. Andrej-Svorad sa po istom čase spoločného života utiahol do samoty a viedol pustovnícky život, žil veľmi prísnym asketickým životom. Zomrel okolo roku 1030. Jeho pozostatky sú uložené v nitrianskej Katedrále sv. Emeráma. Najväčšia časť relikvií je v Pálffiovom relikviári z roku 1674.

 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. júla - Novohradský folklórny festival

Fiľakovo, hradné nádvorie

27. júla - Dolnoliptovské folklórne slávnosti

Lúčky, amfiteáter

27. – 28. júla - Folklórne slávnosti pod Kráľovou hoľou

Liptovská Teplička