Matica slovenská oslávi v Martine 160. výročie založenia a 30. výročie vzniku SR

24.07.2023 | Žilinský kraj | Autor: M.Jaroš

Na snímke budova Matice slovenskej v Martine. Archív TASR.

Martin 24. júla (TASR) - Matica slovenská (MS) oslávi 160. výročie založenia a 30. výročie vzniku súčasnej Slovenskej republiky od 3. do 6. augusta v Martine. TASR o tom informoval tajomník MS Ján Seman.

Oslavy sa začnú vo štvrtok (3. 8.) V. kongresom matíc a inštitúcií slovanských národov. "Po skončení rokovania druhého dňa kongresu odhalíme v piatok (4. 8.) bustu Mons. Františka Jozefa Fugu, významného slovenského rodáka, kňaza, vydavateľa, agitátora slovenského života na severoamerickom kontinente. Tretieho predsedu Zahraničnej MS a autora návrhu jej vlajky, ktorá slúžila ako podklad pre súčasnú zástavu SR, no najmä silného národovca," uviedol tajomník MS.

Vstupný program sa začne v piatok pred sídelnou budovou MS v Parku sv. Cyrila a sv. Metoda inscenovaným valným zhromaždením MS z roku 1863. "Aj s príchodom Štefana Moysesa na historickom koči. Na mieste odznejú príhovory hlavných predstaviteľov domácich a zahraničných delegácií. Podvečer si diváci budú môcť pozrieť divadelné predstavenie Čaj o piatej Divadla komora, ktoré pracuje pri Dome MS v Komárne," doplnil.

Hlavný program s názvom Matica žije na Slovensku aj vo svete sa začne v sobotu (5. 8.) napoludnie. "Pred sídelnou budovou MS vystúpia folklórne matičné kolektívy zo všetkých kútov Slovenska a slovenského zahraničia. Podvečer sa uskutoční galaprogram s názvom 160 rokov v Turčianskej záhradke, 30 rokov v Slovenskej republike. Vyvrcholením programu bude vystúpenie Slovenského ľudového umeleckého kolektívu. Následne sa uskutoční koncert pod názvom Matica pre mladých, Matica pre súčasnosť, na ktorom vystúpia slovenské speváčky Veronika Rabada a Zuzana Smatanová," dodal Seman s tým, že v nedeľu sa v Martine uskutočnia slávnostné pobožnosti s pripomenutím 160. výročia MS.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol