Klímu centra Piešťan spríjemňujú fontány a stromy

13.07.2023 | Trnavský kraj | Autor: D.Ondrušková

Na snímke Napoleónske kúpele v Piešťanoch. Foto TASR Daniel Veselský 9.8.2001 Piešťany.

Piešťany 13. júla (TASR) - Fontány kúpeľného mesta Piešťany spolu s blízkou riekou Váh a vysokým počtom stromov vo viacerých parkoch a uliciach mesta zabezpečujú prirodzené zmierňovanie horúčav v meste počas letných dní. Podľa Eriky Studenej zo Služieb mesta Piešťany (SMP) ich je desať a k tomu prevádzkujú aj ďalších päť pitných fontán.

Najznámejšou fontánou je asi Príbeh prameňov v Sade A. Kmeťa so svojimi skackajúcimi prameňmi, ďalej to je fontána na Námestí slobody s názvom Príbeh Váhu, pred kinom Fontána sa nachádza Chlapec s rybami, fontána Kvet Victoria Regia je inštalovaná na Staničnej ulici a malá fontánka je pri známom Barlolámačovi na Kolonádovom moste.

SMP popri tom na udržanie vody v trávnatých porastoch kosia v niektorých častiach mesta až vzrastlé kvitnúce trávnaté plochy. "Proti prenikavému slnku sú chránené aj detské ihriská. Mnohé máme umiestnené pod stromami a tak je v letných mesiacoch možná hra detí v tieni," doplnila Studená. SMP disponujú jedným cisternovým vozidlom, ktoré by bolo v čase vysokých teplôt v uliciach možné použiť na kropenie ulíc. "Avšak vozidlo je určené a plne vyťažené na polievanie nových výsadieb stromov, ktoré by bez dodanej vody uhynuli," dodala Studená.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača