Zomrel emeritný košický arcibiskup Alojz Tkáč 

23.05.2023 | Košický kraj | Autor: TASR

Na snímke sv. omšu celebruje Mons. Alojz Tkáč, emeritný arcibiskup v Seminárnom kostole za prítomnosti vtedajších bohoslovcov z kňazských seminárov. FOTO TASR – František Iván.

Košice 23. mája (TASR) - Vo veku 89 rokov zomrel emeritný košický arcibiskup Alojz Tkáč. Pre TASR to potvrdil hovorca Košickej arcidiecézy Jaroslav Fabian.

Predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) a košický arcibiskup metropolita Bernard Bober s Tkáčom spolupracoval približne 20 rokov. Pripomenul, že posledné roky jeho života boli poznačené chorobou. Zomrel v utorok skoro ráno. povedal s tým, že okrem iného požehnal viac ako 100 nových kostolov a stál aj za obnove"Záležalo mu na tom, aby sa diecéza obnovila vo všetkých svojich štruktúrach, čo sa mu aj podarilo," ním kňazského seminára. "Mal dobrú povahu. Bol príjemný, spoločenský, skromný. Vždy nám pripomínal, aby sme boli striedmi vo všetkom," dodal.

Dekan a farár Farnosti svätej Alžbety v Košiciach Allan Tomáš doplnil, že Tkáč mal veľkú sebadisciplínu, no na druhej strane mal otvorené srdce pre kňazov aj pre veriacich. "Bol skutočne človekom, o ktorom možno povedať, že bol svedkom viery," dodal s tým, že ho vnímali aj ako veľký vzor.

Tkáč sa narodil 2. marca 1934 v Ohradzanoch v okrese Humenné. Po maturite študoval v Bratislave, kde 25. júna 1961 prijal z rúk biskupa Ambróza Lazíka kňazskú vysviacku.b uvádza Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS) na svojej webovej stránke.

Tkáč bol za komunizmu prenasledovaný. V roku 1975 mu bol odobratý štátny súhlas na vykonávanie kňazského povolania a až do roku 1983 pracoval ako vodič električky a lesný robotník. Následne bol správcom farnosti Červenica.

Biskupskú vysviacku mal v marci 1990 v Košiciach. Za košického arcibiskupa-metropolitu bol vymenovaný o päť rokov neskôr. "Pálium mu odovzdal dnes už svätý Ján Pavol II.", dodáva TK KBS.

Tkáč bol emeritným biskupom od roku 2010. Posledná rozlúčka so zosnulým Tkáčom bude v utorok 30. mája o 10.30 h v Dóme sv. Alžbety. Na pohrebných obradoch sa podľa Fabiana bude môcť zúčastniť aj široká verejnosť. Pred katedrálou bude tiež veľkoplošná obrazovka. "Kondolenčná kniha bude v katedrále od stredy (24. 5.). Rakva s pozostatkami bude k poslednej úcte vystavená v pondelok (29. 5.) od 10.00 h," dodal Fabian.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava