Turistickú sezónu v Skalici otvorí aj v tomto roku Trdlofest

18.05.2023 | Trnavský kraj | Autor: V.Miček

Na snímke festival trdelníka Trdlofest v Skalici 21. mája 2022. FOTO TASR - Jaroslav Novák.

Skalica 18. mája (TASR) - Festival Trdlofest otvorí v Skalici aj tohtoročnú letnú turistickú sezónu. Je pomenovaný po jednom zo symbolov Záhoria - koláči trdelník, ktorý ako prvý gastronomický výrobok na Slovensku získal ochrannú známku Európskej únie. Okrem pečenia maxitrdelníka návštevníkov vo Františkánskej záhrade v sobotu (20. 5.) čaká bohatý kultúrny program.

Vystúpia viaceré folklórne zoskupenia, predstavia sa aj žiaci skalickej základnej umeleckej školy. "Novinkou je ochutnávka skalického zázvorníka a šumajstra - krajovej špeciality z krúp a fazule. Ľudia si tiež budú môcť upiecť svoj vlastný trdelník pod dohľadom odborníkov," uviedla primátorka mesta Oľga Luptáková.

Vinohradnícky spolek Skalica pripravil regionálnu výstavu vín. Na nej bude možné ochutnať vína domácich vinárov i zo širšieho regiónu. Na návštevníkov čakajú aj sprievodné aktivity - výstavy v Záhorskom múzeu a v Galérii u františkánov. Nebudú chýbať stánky s občerstvením či remeselnými výrobkami. Súčasťou Trdlofestu v jeho úvodných rokoch bol vždy pokus o zápis najdlhšieho upečeného trdelníka priamo na festivale. Najdlhší presiahol dva metre, potom sa už pre technické limity nedalo pokračovať.

Výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Záhorie Martin Lidaj doplnil, že počas Trdlofestu budú pre návštevníkov prvýkrát v tejto sezóne sprístupnené aj skalické pamiatky. "Vo všetkých 12 bude sprievodca, ktorý poskytne odborný výklad," povedal. Otvorené budú Rotunda sv. Juraja, dom kultúry, Kostol sv. Františka Xaverského, Ľadovňa, Expozícia kníhtlače, Kostol sv. Michala Archanjela, evanjelický kostol, kostol milosrdných bratov, františkánsky kostol a kláštor a Mlyn bratov Pilárikovcov. V Turistickej informačnej kancelárii mesta Skalica si návštevník môže zakúpiť turistický pas, ktorý ho bude oprávňovať navštíviť sprístupnené pamiatky.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice