B. Štiavnica: Z veže kalvárskeho kostola budú môcť turisti uvidieť aj V. Tatry

17.05.2023 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Na snímke kostol na Kalvárii v Banskej Štiavnici. V utorok 16. mája 2023, FOTO TASR - Jozef Poliak.

Banská Štiavnica 16. mája (TASR) - V Banskej Štiavnici v utorok slávnostne otvorili novú vyhliadku na Kalvárii. Nachádza sa v severnej veži Horného kostola a v prípade dobrého počasia núka panoramatické výhľady nielen na starobylé banícke mesto, ale dovidieť z nej sa dá aj na najvyššie štíty Vysokých Tatier.

Ako pre TASR uviedol predseda Kalvárskeho fondu Martin Macharik, o zriadení vyhliadky uvažovali už dlhšie. Veža totiž neponúka len jedinečné výhľady, ale aj pohľad na ojedinelý barokový krov v interiéri. Po získaní finančných prostriedkov na obnovu interiéru veže z Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) vo výške 9300 eur sa v uplynulých mesiacoch podarilo projekt aj zrealizovať.

Sprístupnené sú dve podlažia veže, na hornom podlaží pribudne pre lepšiu orientáciou návštevníkov ešte panoramatická snímka, ktorá priblíži vrchy a pohoria, ktoré sa dajú odtiaľ vidieť.

Vstup na vežu bude spoplatnený dvomi eurami, fond chce takto získané peniaze použiť na ďalšiu obnovu kostola. Kalvársky fond má podľa Macharika tento rok v pláne dokončiť obnovu Stredného kostola, kde sa aktuálne pracuje na rekonštrukcii masívneho dubového schodiska a veľkoplošnej fresky v interiéri.

Kalvária nad Banskou Štiavnicou sa začala obnovovať v roku 2008. Podľa Macharika sa tam odvtedy celkom na 24 objektoch preinvestovali asi štyri milióny eur, ktoré fond získal nielen od štátu, ale tiež od rôznych donorov zo Slovenska, aj zo zahraničia.

Kalvária je jedným z najnavštevovanejších miest v meste zapísanom v UNESCO, napríklad pred pandémiou COVID-19 v roku 2019 ju navštívilo 115.000 ľudí.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol