Festival v Poluvsí ponúkne folklór, remeslá i tvorivé dielne

16.05.2023 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

Na snímke členovia folklórnej skupiny z Poluvsia. 15. februára 2014. FOTO TASR - Pavol Remiaš.

Poluvsie 16. mája (TASR) - Vystúpenia folkloristov, remeselný jarmok i tvorivé dielne ponúkne piaty ročník festivalu V poluskej dedine. Podujatie bude v Poluvsí v okrese Prievidza 27. mája. TASR o tom informovala projektová manažérka občianskeho združenia Hornonitrie Radka Tarabčíková.

"Správnu atmosféru navodí predstavenie tradičného folklóru domácej obce v podaní folklórnej skupiny Lubená a Detského folklórneho súboru (DFS) Malá Lubená. Dedinský folklór ďalších regiónov Slovenska prinesú divákom členovia folklórnej skupiny Dobrona z Dobrej Nivy, fujaristi Svrčinovci zo Seliec a folklórny súbor Jánošíček z Brna," uviedla Tarabčíková.

Mladí muzikanti DFS Malá Lubená podľa nej zahrajú rytmické melódie z Poluvsia v školičke tanca pod vedením etnologičky Zuzany Strečanskej a pedagogičky Martiny Richter.

"Všakovaké dobroty, chutné špeciality a široký sortiment ľudových výrobkov ponúkne remeselný jarmok na rínku. Nebudú chýbať ukážky tradičných remesiel drotára, korytára či vyšívačiek. Návštevníci sa budú môcť bezplatne zapojiť do tvorivých dielní výroby keramiky, tkania kobercov a cigánskych tkaníc, ale aj plstenia či pradenia ovčej vlny," priblížila Tarabčíková.

Okrem dreveného kolotoča pre najmenších na ručný pohon bude hostí sprevádzať dedinou konský povoz. Festival doplní aj výstava hasičskej techniky používaná od roku 1900 do dnes.

Organizátorom folklórneho festivalu je obec Poluvsie, realizátorom je združenie Lubená v spolupráci s Klubom žien Poluvsie a Dobrovoľným hasičským zborom obce Poluvsie. Partnermi festivalu sú občianske združenie Hornonitrie a Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol