Otvorenie turistickej sezóny Trdlofest sa uskutoční 20. mája

09.02.2023 | Trnavský kraj | Autor: TASR

Na snímke festival trdelníka Trdlofest v Skalici 21. mája 2022. FOTO TASR - Jaroslav Novák.

Skalica 9. februára (TASR) - Tradičné podujatie Trdlofest, ktoré otvára hlavnú turistickú sezónu v meste Skalica, sa uskutoční vo Františkánskej záhrade v sobotu 20. mája. TASR o tom informovala vedúca Turistickej informačnej kancelárie mesta Skalica Renáta Medňanská.

Celodenný kultúrny program bude venovaný predovšetkým skalickému folklóru. "Tento rok je viac zameraný na folklór, domácich a regionálnych umelcov. Bude z toho folklórna akcia, ktorá k trdelníku a vínu patrí. Trdlofest bol aj v minulosti viac pre ľudí mimo nášho mesta. V predchádzajúcich ročníkoch tvorili návštevníci mimo Skalice 70 percent účastníkov podujatia," uviedol poslanec mestského zastupiteľstva a predseda kultúrnej komisie Ľuboš Beňa.

"Na podujatí vystúpi folklórny súbor Skaličan, ale aj mnohí ďalší domáci umelci a súčasťou programu budú aj hostia. Celý program vyvrcholí vystúpením Kollárovcov," doplnila Medňanská.

Návštevníci sa počas sprievodného programu môžu tešiť na ochutnávku Skalického trdelníka a skalického vína. "Novinkou je ochutnávka skalického šumajstra, ako aj zázvorníka. V programe nebude chýbať pečenie maxitrdelníka a návštevníci si budú môcť upiecť aj svoj trdelník," informovala Medňanská.

Súčasťou programu Trdlofestu boli v predchádzajúcich ročníkoch aj vystúpenia moravských folklórnych skupín. "Minulý rok nastal problém najmä pre protipandemické opatrenia. Ale v Skalici sa vždy spolupracovalo so Strážnicou, ale aj ďalšími moravskými obcami a aj tento rok by sa mali niektoré zoskupenia u nás predstaviť," doplnil Beňa.

Program Trdlofestu sa bude odohrávať najmä vo Františkánskej záhrade, no súčasťou podujatia je aj otvorenie turistickej sezóny. "Počas soboty budú sprístupnené všetky pamiatky na základe turistického pasu. Súčasťou podujatia bude aj program pre deti. Budú to dobové hry s dreveným kolotočom," informovala Medňanská.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice