Fiľakovo: Zálohové platby za elektrinu vzrástli mestu v priemere o 120 percent

17.01.2023 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Na snímke mesto Fiľakovo. Archív TASR.

Fiľakovo 17. januára (TASR) – Zálohové platby za elektrinu vzrástli mestu Fiľakovo v okrese Lučenec v priemere o 120 percent. Samospráva preto prijala viacero opatrení, ktorých cieľom je znížiť spotrebu v mestských budovách. Pre TASR to uviedla hovorkyňa mesta Klaudia Mikuš Kovácsová.

Mesto Fiľakovo má vysúťaženého dodávateľa elektrickej energie na najbližšie dva roky, v porovnaní s minulým rokom vzrástli samospráve zálohové platby v priemere o 120 percent. "Mesto tak bude za elektrickú energiu platiť takmer 2,5-násobok pôvodnej sumy. Cena nie je fixná, v priebehu dvoch rokov sa môže znížiť, v závislosti od ceny komodity na trhu," priblížila Mikuš Kovácsová.

Samospráva v reakcii na zvýšené náklady prijala niekoľko opatrení s cieľom znížiť spotrebu elektrickej energie v mestských budovách. "Spoločne s našimi organizáciami i školskými inštitúciami sme zregulovali systém vykurovania budov, keď sú v čase mimo ich využívania iba temperované. Chodby na mestskom úrade nevykurujeme a zregulovali sme na nich počet zapnutých svietidiel na polovicu," priblížila hovorkyňa mesta s tým, že ďalšie opatrenia bude samospráva prijímať na základe vývoja situácie.

Pre zvýšené náklady a infláciu pristúpili vo Fiľakove od januára i k zvýšeniu miestnych daní a poplatkov. V prípade dane z nehnuteľností došlo k celoplošnému zvýšeniu sadzby o 20 percent, o viac ako 18 percent vzrástol poplatok za komunálne odpady.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice