Ochranári vyzývajú ľudí, aby nekŕmili divú zver v Tatrách

12.01.2023 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

Na snímke poľovník a poľovníčka dopĺňajú kukuricu do krmelca pre vysokú a srnčiu zver počas prikrmovania lesnej zveri v poľovnom revíri v obci Slanec, okres Košice-okolie v utorok 27. decembra 2022. FOTO TASR – František Iván.

Vysoké Tatry 12. januára (TASR) - Ochranári apelujú na návštevníkov Tatranského národného parku (TANAP-u) i domácich obyvateľov, aby nekŕmili divo žijúcu zver. Správa TANAP-u upozorňuje, že tak dokážu zvieratám spôsobiť veľké problémy, v niektorých prípadoch môžu prísť dokonca o život.

"Každý ´prikrmovač´ z radov domácich obyvateľov či návštevníkov Tatier prispieva k tomu, že divé zvieratá nebudú schopné samostatne fungovať vo voľnej prírode. Tieto jedince končia v lepšom prípade v zvernici, v horšom prípade prichádzajú o život. Ak sa zver začne v intraviláne správať agresívne, pracovníci Správy TANAP-u musia zasiahnuť radikálne," ozrejmili ochranári.

Lepšie v tejto súvislosti dopadol zhruba štvorročný synantropný jeleň, ktorého sa nedávno podarilo odchytiť v Dolnom Smokovci vo Vysokých Tatrách. V časti Pod lesom ho ochranári v spolupráci s veterinárom uspali a previezli do zvernice v inej časti národného parku. "V súčasnosti je už vo forme a pochutil si na senáži. Bude sa mať dobre, no vo voľnej prírode by sa mal ešte lepšie," skonštatovala Správa TANAP-u.

Mnohé zvieratá sa do intravilánov obcí vyberajú za potravou a istotou. Už tam sa podľa ochranárov rodí problém so stratou plachosti. Prikrmovaním ho však ľudia ešte zhoršujú. Správa TANAP-u preto všetkých vyzýva, aby neponúkali potravu zveri v intravilánoch osád, ani v ich extravilánoch.

"Rovnako by domáci i návštevníci mali pre vlastné bezpečie pamätať na to, že sa k zvieratám so stratou prirodzenej plachosti treba správať ako k divej zveri. Na fotografie zblízka či hladkanie môžu jelene a jelenice zareagovať aj útokom," upozorňujú ochranári.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava