V B. Bystrici je v nepretržitej prevádzke 98 bezpečnostných kamier

11.01.2023 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Archív TASR.

Banská Bystrica 11. januára (TASR) – V Banskej Bystrici sa v súčasnosti nachádza celkovo 98 bezpečnostných kamier, ktoré sú v nepretržitej prevádzke. TASR to potvrdila hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Adamovičová.

Pripomenula, že verejný poriadok a bezpečnosť sú v Banskej Bystrici zabezpečované nepretržitými službami v dennej aj nočnej dobe. Podľa nej ich sledujú v centre mesta, jeho širšom okolí, na sídliskách i v okrajových častiach. "V súčasnej dobe sa nepočíta s rozvojom kamerového systému, rozpočet je nastavený len na udržiavanie aktuálneho stavu," spresnila s tým, že presná suma sa bude odvíjať od vývoja čerpania rozpočtu za rok 2023.

Diana Lunterová z banskobystrickej mestskej polície doplnila, že riadiace stredisko kamerového systému mesta je chránené pracovisko. Zamestnáva osem ťažko zdravotne postihnutých pracovníkov. "Službu môžu mať naraz maximálne dvaja. Každý z nich má samostatné pracovisko," zhrnula. Kamerové pracovisko je pre dvoch ľudí a pracujú nezávisle od toho druhého. Obaja majú po štyri veľké monitory, ktoré sa dajú rozdeliť na viac polí. "Celkovo je na pracovisku osem veľkých monitorov," poznamenala.

Podľa nej na autobusovej stanici je 17 kamier, nepatria však mestskému kamerovému systému. "Mestský pozostáva z 98 kamier, ďalších 17 je na autobusovej stanici, ktoré sú len vyvedené na mestskú políciu," vysvetlila. Ako dodala, v centre mesta je 55 kamier, na Fončorde 16, v Radvani 15, v Sásovej osem a Podlavice ich majú štyri. Otáčacích je 30 a statických 68.

"Na sídliskách okrem bezpečnosti obyvateľov monitorujú aj verejne prístupné zariadenia a priestory vo vlastníctve mesta, ako sú materské školy a detské ihriská," konštatovala. Kamerový systém podľa jej slov využíva aj Policajný zbor pri objasňovaní priestupkov, ako aj trestnej činnosti. "Polícia má k nemu prístup aj online. Na operačnom stredisku je vybudované samostatné pracovisko s plnými oprávneniami obsluhy kamerového systému," ukončila.


 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol