Na cintoríne na Zlatom potoku pribudnú nové miesta pre urny
Podnadpis článku...

21.10.2022 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Archív TASR.

Zvolen 21. októbra (TASR) – Na najväčšom zvolenskom cintoríne na Zlatom potoku plánuje mesto vybudovať takmer 450 nových miest pre urny. Pre TASR to uviedol hovorca mesta Zvolen Martin Svatuška.

Pripomenul, že túto formu pochovávania volí momentálne najviac pozostalých a cintorín sa tak pomaly dostáva na hranice svojich kapacít. Podľa neho 130 miest pre urny vybudovalo mesto pred niekoľkými mesiacmi aj na cintoríne v Môťovej.

V priestoroch cintorína na Zlatom potoku v minulosti vznikol aj prvý prírodný cintorín, vo Zvolene funguje od roku 2017. "Pochováva sa v rozložiteľných urnách pri kvetinových záhonoch či pri koreňoch stromov. Jedinečné obrady poslednej rozlúčky, ktoré môžu byť civilné, ako aj cirkevné, bývajú pod šírym nebom," spresnila Andrea Uherková z projektu Živica - Záhrada spomienok. Každé miesto s urnou je označené travertínovou tabuľkou s údajmi o zosnulom. V tomto roku však pribudlo aj ekologické kostrové pochovávanie. Celé telá sa ukladajú do zeme v nelakovaných topoľových rakvách bez syntetických materiálov, oblečené v ľanových alebo bavlnených rubášoch.

Svatuška poznamenal, že inou formou netradičného pochovávania je umiestnenie popola pozostalého do steny pre urny. "V tomto prípade zas odpadnú starosti s úpravou miesta posledného odpočinku pozostalým," zhrnul. Prostredníctvom portálu cintoriny.sk môže ktokoľvek symbolicky zapáliť sviečku na hrobe príbuzného na cintoríne na Zlatom potoku na diaľku. "Stačí vyhľadať v databáze konkrétny hrob a kliknúť na príslušné tlačidlo," ukončil.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava