Múzeum špeciálneho školstva sa zapojí do Európskej noci výskumníkov

29.09.2022 | Prešovský kraj | Autor: TASR

Na snímke výstava v Múzeu špeciálneho školstva v Levoči 11. mája 2018. FOTO TASR - Adriána Hudecová.

K účastníkom 16. ročníka Európskej noci výskumníkov sa v piatok 30. septembra pripojí aj Múzeum špeciálneho školstva v Levoči. Odborník na environmentálnu výchovu na besedách tam priblíži unikátnosť národného parku (NP) Slovenský raj. "Posledný septembrový piatok bude teda u nás opäť o niečo viac zážitkovejší. Pozvanie z múzea platí pre školské skupiny aj širokú verejnosť," uviedla vedúca múzea Štefánia Petreková.

Dodala, že pre toto levočské múzeum je typická moderná expozícia, interaktívnosť a zážitkovosť, rovnako ako je to v prípade festivalu vedy - Európskej noci výskumníkov. "Organizátori aktuálneho ročníka festivalu zvolili motto 'Dôverujme vede'. V tomto duchu sme plánovali aj my. Odborným garantom sprievodného podujatia na Spiši bude Matej Pisarčík zo Správy NP Slovenský raj. Spoločne s ním sme pripravili zážitkové stretnutia. Prioritne budú určené študentom levočských gymnázií, ale aj žiakom 2. stupňa špeciálnych základných škôl. V popoludňajších hodinách radi privítame aj širokú verejnosť," upozornila Petreková.

Počas besied sa bude hovoriť o udržateľnosti a ochrane klímy či vzácnom biotope. Pisarčík predstaví unikátnu faunu a flóru Slovenského raja. "Územie s rozlohou takmer 20.000 hektárov s rôznymi stupňami ochrany, ukrýva hlboké kaňony, rokliny, vodopády, povrchové krasové javy i atraktívne podzemné priestory s kvapľovou a ľadovou výzdobou," objasnila riaditeľka s tým, že Pisarčík okrem iného školákom poradí, ako prispieť k ochrane fauny a flóry a k celkovej ochrane tohto vzácneho územia.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

22. marca - Jarné gaštanové piatky

Modrý Kameň, SNM - Múzeum bábkarskych kultúr a hračiek

23. marca - Zelený marec v Pezinku

Odstraňovanie čiernej skládky v meste Pezinok

23. marca - Vajnorská vínna muška

Ochutnávka vín od drobných vajnorských vinárov kaviareň Dobrá lipa