Ilustračné foto: Archív TASR.
Poltár 12. septembra (TASR) – Brány do sveta remeselných trhov, ľudových tradícií a koncertov čakajú na obyvateľov a návštevníkov Poltára v dňoch 16. až 18. septembra. Uskutočnia sa tam Dni mesta, na ktorých si samospráva pripomenie svoj príbeh, počas ktorého prevedie prítomných v čase.
Ako informuje Jozefína Očenášová z Mestského úradu v Poltári, podujatie sa slávnostne začne historickým sprievodom mestom. Históriu mesta zachytí aj expozícia archívnych fotografií vo vestibule kultúrneho domu a na Námestí osloboditeľov.
"Mesto Poltár sa pýši svojimi hrnčiarskymi, sklárskymi a taktiež tehliarskymi tradíciami, ktorými sa zaslúžilo o vstup do histórie, preto výrobky z týchto materiálov nemôžu chýbať v ponuke jarmočníkov," uviedla primátorka Martina Brisudová.
V sobotu sa uskutoční slávnostné odhalenie Mohyly padlého hrdinu Ladislava Žiláka, ktoré bude sprevádzať pietny akt kladenia vencov. Na jeho počesť budú v kultúrnom dome diskutovať historici. Ešte predtým budú v obradnej sieni udelené najvyššie samosprávne ocenenia – Ceny primátorky mesta.
Na návštevníkov podujatia čakajú vystúpenia a prezentácia rôznych umelcov, umeleckých súborov a občianskych združení. "Najväčším ťahákom trojdňových osláv budú Heľenine oči v piatok a v sobotu Peter Bič Project. Súčasťou dní budú aj netradičné vizuálne efekty ako ohňová show v podaní skupiny historického šermu URSUS či laserová show v sobotu," priblížila Očenášová. Seniorov potešia nestarnúce evergreeny v podaní Marcely Laiferovej a Petra Stašáka. Pre najmenších je pripravených množstvo atrakcií a zábavy ako skákací hrad či tvorivé dielne. Vstup na jednotlivé podujatia je bezplatný.
Počas Dní mesta sa odprezentujú aj rómski talentovaní hudobníci, ožije ich kultúra a tradície doplnené ochutnávkou tradičného rómskeho jedla. "Návštevníci podujatia tak budú mať možnosť spoznať tie najznámejšie špeciality ako gója, marikľa, teteliky a pašvare," vymenovala Očenášová.
Pripravený je aj očakávaný gastrofestival Gombovecfest. Toto gurmánske podujatie organizuje mesto od roku 2008 a stalo sa zaužívanou konvenciou rovnako ako lámanie kulinárskych rekordov. Symbolizuje tradičnú regionálnu kuchyňu, v ktorej výroba gombovcov, teda slivkových gúľ s makovou posýpkou, nikdy nechýbala.