Dni mesta vyrozprávajú príbeh Poltára

12.09.2022 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Archív TASR.

Poltár 12. septembra (TASR) – Brány do sveta remeselných trhov, ľudových tradícií a koncertov čakajú na obyvateľov a návštevníkov Poltára v dňoch 16. až 18. septembra. Uskutočnia sa tam Dni mesta, na ktorých si samospráva pripomenie svoj príbeh, počas ktorého prevedie prítomných v čase.

Ako informuje Jozefína Očenášová z Mestského úradu v Poltári, podujatie sa slávnostne začne historickým sprievodom mestom. Históriu mesta zachytí aj expozícia archívnych fotografií vo vestibule kultúrneho domu a na Námestí osloboditeľov.

"Mesto Poltár sa pýši svojimi hrnčiarskymi, sklárskymi a taktiež tehliarskymi tradíciami, ktorými sa zaslúžilo o vstup do histórie, preto výrobky z týchto materiálov nemôžu chýbať v ponuke jarmočníkov," uviedla primátorka Martina Brisudová.

V sobotu sa uskutoční slávnostné odhalenie Mohyly padlého hrdinu Ladislava Žiláka, ktoré bude sprevádzať pietny akt kladenia vencov. Na jeho počesť budú v kultúrnom dome diskutovať historici. Ešte predtým budú v obradnej sieni udelené najvyššie samosprávne ocenenia – Ceny primátorky mesta.

Na návštevníkov podujatia čakajú vystúpenia a prezentácia rôznych umelcov, umeleckých súborov a občianskych združení. "Najväčším ťahákom trojdňových osláv budú Heľenine oči v piatok a v sobotu Peter Bič Project. Súčasťou dní budú aj netradičné vizuálne efekty ako ohňová show v podaní skupiny historického šermu URSUS či laserová show v sobotu," priblížila Očenášová. Seniorov potešia nestarnúce evergreeny v podaní Marcely Laiferovej a Petra Stašáka. Pre najmenších je pripravených množstvo atrakcií a zábavy ako skákací hrad či tvorivé dielne. Vstup na jednotlivé podujatia je bezplatný.

Počas Dní mesta sa odprezentujú aj rómski talentovaní hudobníci, ožije ich kultúra a tradície doplnené ochutnávkou tradičného rómskeho jedla. "Návštevníci podujatia tak budú mať možnosť spoznať tie najznámejšie špeciality ako gója, marikľa, teteliky a pašvare," vymenovala Očenášová.

Pripravený je aj očakávaný gastrofestival Gombovecfest. Toto gurmánske podujatie organizuje mesto od roku 2008 a stalo sa zaužívanou konvenciou rovnako ako lámanie kulinárskych rekordov. Symbolizuje tradičnú regionálnu kuchyňu, v ktorej výroba gombovcov, teda slivkových gúľ s makovou posýpkou, nikdy nechýbala.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol