Balneologické múzeum pokračuje v reštaurovaní zbierkových fondov

12.09.2022 | Trnavský kraj | Autor: TASR

Na snímke Balneologické múzeum - Vila Doktora Lisku v Piešťanoch v utorok 8. septembra 2020. FOTO TASR - Lukáš Grinaj.

Piešťany 12. septembra (TASR) - Jedným z projektov Balneologického múzea Imricha Wintera v rokoch 2021 a 2022 bolo zreštaurovanie zbierkových predmetov z papiera, evidovaných ako súčasť materiálov k dejinám kúpeľov a kúpeľníctva na Slovensku. TASR o tom informoval riaditeľ múzea Vladimír Krupa.

V rámci projektu sa podarilo zreštaurovať desať drobných tlačovín - historických brožúr, sprievodcov a príručiek o kúpeľoch Piešťany. "Knižky a brožúry niesli stopy mikrobiálneho napadnutia. Papierové obaly boli znečistené, papier často stmavnutý, krehký a lámavý," uviedol Krupa.

V rámci projektu boli zreštaurované mechanické poškodenia, úbytky papierovej hmoty, poškodené väzby ako aj vnútorné časti - samotné bloky listov týchto materiálov. "Napríklad v knihe Jána Zigmundíka chýbali listy v závere publikácie. Počas šitia knihy bolo do knižného bloku zakomponovaných 27 novovytlačených strán namiesto tých chýbajúcich," informoval riaditeľ múzea.

Reštaurovanie zbierkových predmetov nadväzuje na reštaurovanie historických albumov z balneohistorickej zbierky múzea a reštaurovanie rôznych iných predmetov z papiera z tejto zbierky v minulosti. Predmetný súbor materiálov informuje o dejinách kúpeľov i o trendoch v kúpeľníctve koncom 19. a začiatkom 20. storočia. Ich autormi sú lekári, kúpeľní lekári a ľudia z prostredia kúpeľov a kúpeľníctva.

Zreštaurované súbory sú na výstave v hlavnej expozícii múzea a projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol