Jánošíkove dni ukončil slávnostný galaprogram

01.08.2022 | Žilinský kraj | Autor: TASR

Na snímke terchovská muzika Sokolie zo Skalice vystupuje počas otvorenia 60. ročníka Medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni 27. júla 2022 v Terchovej. FOTO TASR - Erika Ďurčová.

Terchová 31. júla (TASR) - Záverečným slávnostným galaprogramom Variácie silnej tradície vyvrcholil v nedeľu jubilejný 60. ročník Jánošíkových dní v Terchovej. Pre nepriazeň počasia ho organizátori presunuli do Relaxačno-informačného centra Terchovec.

Galaprogram bol venovaný vlaňajšiemu zápisu prvku Jánošíkovská tradícia do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Súčasťou programu bola i svätá omša za nositeľov ľudových tradícií. Konský vozový sprievod s furmanmi a muzikantmi, ktorý je erbovým podujatím Jánošíkových dní, organizátori pre dlhodobý dážď zrušili.

Kľúčovým slovom festivalu bol v tomto roku akronym K.U.M.Š.T. (Kúzlo umenia modernosti šesťdesiatročnej tradície, pozn. TASR). V programe sa predstavilo viac ako 1600 účinkujúcich zo Slovenska, Česka, Poľska, Talianska a Ukrajiny. Hlavným organizátorom 60. ročníka Jánošíkových dní bola obec Terchová, spoluorganizátormi Žilinský samosprávny kraj, Krajské kultúrne stredisko v Žiline a mesto Žilina.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol