Verejné priestory v Rožňave spásajú ovce
Starajú sa o ne klienti DSS.

27.07.2022 | Košický kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Archív TASR.

Rožňava 26. júla (TASR) - Zelené verejné priestory v Rožňave začali v uplynulých týždňoch spásať ovce, ktoré tak v starostlivosti o trávnaté plochy na niektorých miestach nahradili stroje na kosenie. Celá myšlienka má navyše i sociálny rozmer, o zvieratá sa totiž spoločne s pastierom starajú klienti Domova sociálnych služieb (DSS) Jasanima. TASR o tom informoval Miloslav Kováč z občianskeho združenia Druživa.

"Živé kosačky" sa v Rožňave objavili pred niekoľkými týždňami a spočiatku len prechádzali aklimatizáciou v komunitnej záhrade DSS. V uplynulom období však ovce začali v spolupráci s technickými službami mesta spásať vopred vybrané trávnaté plochy. Na projekte s názvom Sociálne a inovačne na zeleň v meste (SINZEM) spolupracuje OZ Druživa spoločne s DSS Jasanima, samosprávou a Košickým samosprávnym krajom.

"Na trvalom stanovišti v areáli DSS sa o ovečky spoločne s pastierom starajú klienti zariadenia. Ide o jednoduché úkony súvisiace s kŕmením a starostlivosťou o ovečky. Pre DSS sa tak rozširujú možnosti terapie prácou pre ich klientov, ktorá pomáha klientom zlepšovať ich celkový rozvoj, sebavedomie a dodáva im pocit užitočnosti," vysvetlil Kováč. Okrem sociálnych benefitov projekt prináša i ekologické výhody. Namiesto strojov sa o vybrané trávnaté plochy budú starať ovce, ktoré budú zeleň súčasne i hnojiť.

"Pri takejto dlhodobej starostlivosti o zelené plochy sa to prejaví zvýšením biodiverzity, vyššou druhovou rozmanitosťou rastlín a tým aj živočíchov, hlavne hmyzu," dodal Kováč. V areáli DSS sú zatiaľ umiestnené štyri ovce, v budúcnosti by sa však stádo mohlo v prípade potreby ešte rozširovať. V rámci projektu bude v areáli zariadenia zrekonštruovaný i skleník, kde chce OZ spoločne s DSS obnoviť pestovateľskú činnosť. Pestovať by tu chceli napríklad rastliny pre mestskú zeleň. Pribudnúť by tu tiež mali štyri včelie úle.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava