VVS vie pokryť požiadavky odberateľov na pitnú vodu bez väčších problémov

18.07.2022 | Prešovský kraj | Autor: TASR

Na snímke vodárenská nádrž Starina. Archív TASR.

Košice 18. júla (TASR) - V podzemných vodárenských zdrojoch sa v niektorých lokalitách môže prejaviť znížená výdatnosť prameňov a vrtov. V súvislosti so suchom to pre TASR uviedla Východoslovenská vodárenská spoločnosť (VVS) s tým, že momentálne bez väčších problémov pokrýva požiadavky svojich odberateľov na množstvo a kvalitu dodávanej pitnej vody.

"Za posledné dni nedošlo k zhoršeniu situácie, niekde sa, naopak, stav stabilizoval. Do budúcnosti však bude žiaduce uvažovať o rozšírení vodárenských zdrojov výstavbou vodárenskej nádrže, ktorou by sa zvýšilo disponibilné množstvo pitnej vody určenej na zásobovanie obyvateľov," uviedli vodárne. Stav zdrojov pitnej vody monitorujú a vyhodnocujú denne.

Podľa VVS podzemné vody na Slovensku predstavujú viac ako 80 percent z celkového zásobovania obyvateľstva pitnou vodou. Vo VVS je podiel využitia podzemných vôd k povrchovým vodám 49,45 percenta, pričom najvýznamnejšími zdrojmi povrchovej vody pre VVS sú vodárenské nádrže Starina a Bukovec. Z podzemných zdrojov je to prameň Drieňovec.

Vodárne podľa vlastných slov dlhodobo apelujú na odberateľov, aby šetrili pitnou vodu. Pripomínajú, že v súčasnej celosvetovej klimatickej situácii je potrebné určiť si priority jej využívania. "V posledných týždňoch sú aktuálne odporúčania spojené s eliminovaním odberu vody pre potreby napúšťania domácich bazénov, polievania trávnikov či umývania áut," dodávajú. VVS zásobuje pitnou vodou takmer milión obyvateľov východného Slovenska, zabezpečuje tiež odkanalizovanie pre takmer 700.000 obyvateľov.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice