Marikovské folklórne slávnosti ponúkajú autentický folklór stredného Považia

18.07.2022 | Žilinský kraj | Autor: M.Podmaník

Ilustračné foto: Archív TASR.

Horná Mariková 17. júla (TASR) – Slávnostnou svätou omšou sa v nedeľu dopoludnia začal 29. ročník Marikovských folklórnych slávností. V rázovitej podhorskej obci Horná Mariková v Považskobystrickom okrese sa stretli milovníci folklóru zo Slovenska i z Moravy. Informovala o tom Dana Mahútová z Považského osvetového strediska v Považskej Bystrici.

"Marikovské folklórne slávnosti patria k úspešným a vyhľadávaným podujatiam. Každoročne návštevníkov do Hornej Marikovej priťahuje jedinečná autentická atmosféra. Programom folklórnych kolektívov z regiónu, ale i iných lokalít Slovenska ponúkneme návštevníkom umelecké hodnoty pôvodného, ale i v rôznych štylizačných stupňoch spracovaného tanečného, hudobno-speváckeho a zvykoslovného folklórneho materiálu," uviedla Mahútová.

Súčasťou slávností je výstava História a remeslá Marikovskej doliny, tvorivé dielne, súťaže pre deti, prezentácia ľudových remeselníkov, tradičných jedál a marikovskej drevenice, ako aj sprístupnenie kováčskej dielne umeleckého kováča Milana Lokšíka. V kultúrnom programe sa od 14.00 h predstavia folklórne skupiny z horného a stredného Považia. Hosťom tohtoročných slávností bude Hojana – klub autentického folklóru zo Žiliny a folklórny súbor Vršatec z Dubnice nad Váhom.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol