SEVAK zatiaľ zásobujú skupinovými vodovodmi mestá a obce bez problémov

14.07.2022 | Žilinský kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Archív TASR.

Žilina 14. júla (TASR) - Severoslovenské vodárne a kanalizácie (SEVAK) v Žiline zatiaľ nepociťujú problémy pri zásobovaní miest a obcí prostredníctvom skupinových vodovodov. Podľa Dagmar Roškovej z vodárenskej spoločnosti zásobujú skupinové vodovody v mestách a obciach z viacerých podzemných vodárenských zdrojov, aj vodou z vodárenskej nádrže Nová Bystrica, kde je dostatočná akumulácia.

Upozornila, že výdatnosť väčšiny vodárenských zdrojov v pôsobnosti spoločnosti sa v tomto období približuje k historickým minimám. "V rámci územnej pôsobnosti spoločnosti sú však aj obce so zásobovaním miestnymi vodovodmi. Nie sú napojené na skupinové vodovody a sú závislé od miestneho vodárenského zdroja. Tam môžu v prípade pokračujúceho nedostatku zrážok nastať problémy," podotkla Rošková.

Deficit vody v miestnom vodárenskom zdroji vykrýva vodárenská spoločnosť jej dovozom do vodojemu cisternovými vozidlami. "Bolo by prínosom, aby sa najmä v týchto obciach voda z verejného vodovodu využívala len na pitné a potravinárske účely. V prípade pretrvávajúceho sucha a ďalšieho poklesu výdatnosti vodárenských zdrojov bude potrebné pristúpiť aj k nepopulárnym regulačným opatreniam," dodala Rošková.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol