V Múzeu kysuckej dediny pripravia vlakovú lúpež aj zbojnícke špeciality

14.07.2022 | Žilinský kraj | Autor: M.Jaroš

Na snímke Múzeum kysuckej dediny. Archív TASR.

Nová Bystrica 14. júla (TASR) - Vlakovú lúpež v skanzene môžu zažiť v nedeľu (17. 7.) návštevníci Múzea kysuckej dediny v Novej Bystrici – Vychylovke. Podľa hovorkyne Kysuckého múzea v Čadci Miroslavy Jančulovej pre nich pripravili v spolupráci s folklórnym súborom Drevár z Krásna nad Kysucou aj folklórne vystúpenia so zbojníckou tematikou.

Doplnila, že od 10.00 do 16.00 h predstavia v skanzene prácu remeselníkov aj kuchyňu starých materí. Návštevníkom ponúknu kapustniaky, zbojnícku hrachovú polievku, zbojnícky oškvarkový dukát a od 13.15 h folklórne vystúpenia. Tradícia zbojníctva v slovensko-poľskom pohraničí siaha podľa historika Kysuckého múzea Mariána Liščáka až do stredovekých čias.

"Byť zbojníkom v severozápadnom Uhorsku bolo výhodné najmä vďaka blízkosti pohraničného pásma. Zbojníci mohli v závislosti od hroziaceho nebezpečenstva dolapenia rýchlo prechádzať z jednej krajiny do druhej. Kooperácia cezhraničných obcí pri chytaní zbojníkov nebola príliš rozšírená, takže hrozba upadnutia do väzenských okov sa vďaka vhodnému geografickému položeniu znižovala," uviedol Liščák.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol