Takmer 270 detí strávi týždeň prázdnin na Prešovskej detskej univerzite

12.07.2022 | Prešovský kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Archív TASR.

Prešov 11. júla (TASR) - Na Prešovskej univerzite (PU) v Prešove sa v pondelok slávnostnou imatrikuláciou začal 15. ročník Prešovskej detskej univerzity (PDU). Na 268 malých vysokoškolákov čaká do piatka (15. 7.) bohatý program z oblasti umenia, športu, zdravia, módy, médií, histórie či kultúry. TASR o tom informovala hovorkyňa univerzity Anna Polačková. Na PDU sú vytvorené dve študijné skupiny ´bakalárček´.

Ide o žiakov prvého až štvrtého ročníka základných škôl a ´magisterček´, žiakov piateho až deviateho ročníka základných škôl, respektíve zodpovedajúcich tried osemročných gymnázií. Celkovo 155 bakalárčekov a 113 magisterčekov sa podľa Polačkovej rozhodlo na týždeň okúsiť študentský život a dozvedieť sa veľa zaujímavého. Vzhľadom na to, že univerzita tento rok slávi 25. výročie svojho vzniku, organizátori prispôsobili aj časť svojich aktivít.

"Naši najmladší študenti si navrhli prednášky a aktivity, ktoré ich po minulé roky zaujali najviac, a tak sa tešíme, že sa sami pričinili o vytvorenie týždňového programu," vysvetlila Lenka Pasternáková, riaditeľka Ústavu pedagogiky, andragogiky a psychológie Fakulty humanitných a prírodných vied PU, ktorá zastrešuje v rámci PDU študijný program magisterček. Deti sa naučia podať prvú pomoc, budú spoznávať svet, tvoriť so soľou, vyrábať papierové srdiečka, pocestujú do Ameriky, spoznajú tajomstvá čarovnej krajiny a budú hľadať poklad múdrosti v bájkach. V spolupráci s Krajským riaditeľstvom Policajného zboru a Okresným riaditeľstvom Policajného zboru v Prešove sa dozvedia viac o bezpečnosti počas prázdnin.

"Magisterčekovia natočia svoj prvý videoklip a pokúsia sa tiež spolu napísať knihu rozprávok pre deti, ktorú si sami ilustrujú. Počas tohto týždňa máme veľa úloh, ale s pomocou našich lektorov a tútorov to isto spolu zvládneme. Deti sú tým najúprimnejším publikom, ale i najprísnejším kritikom. Pre nás bude veľkým úspechom a radosťou, keď sa na detskú univerzitu prihlásia aj o rok," uzavrela Pasternáková. O malých vysokoškolákov sa počas celého týždňa bude starať takmer 60 tútorov z radov študentov univerzity a viac ako 40 lektorov.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava