Na víkend sa otvorí v Trnavskom kraji osem záhrad a parkov

02.06.2022 | Nitriansky kraj | Autor: TASR

Na snímke kaštieľ v Dolnej Krupej neďaleko Trnavy. Desiaty ročník Slávnosti ruží 4. júna 2017. FOTO TASR - Lukáš Grinaj.

Trnava 2. júna (TASR) – Do Víkendu otvorených záhrad a parkov sa ich v tomto roku z Trnavského kraja zapojilo osem. Dva parky sa nachádzajú pri zámkoch, dva pri kaštieľoch, ďalšie záhrady pri múzeu a v súkromnom vlastníctve. Všetky budú otvorené pre verejnosť, v niektorých je pripravený aj sprievodný program. O aktivitách informujú ich prevádzkovatelia na webe podujatia.

Zámocký park v Hlohovci ponúka možnosť zoznámiť sa s jeho prírodnou a kultúrnou hodnotou počas prechádzky po trase Zámockého poznávacieho okruhu. Má päť zastávok, trasa s prevýšením 62 metrov je dlhá približne 2,6 kilometra. Okrem toho v sobotu (4.6.) bude v parku Cesta rozprávkovým lesom a v nedeľu (5.6.) 25. ročník Medzinárodných chodeckých pretekov. Zámocké záhrady pri Holíčskom zámku pripravili v sobotu v bylinkovej záhrade dielničky pre deti a prednášku F.Š. Lotrinský – cisár, botanik, záhradník. V nedeľu bude oslava dňa detí.

Park pri Neogotickom kaštieli v Galante organizuje v sobotu komentované prehliadky južnej veže, v nedeľu ukážku ošetrenia stromu certifikovaným arboristom, komentované prechádzky parkom s krajinnou architektkou a prechádzky v okolí kaštieľa s historikom mesta Galanta. Zároveň sa bude počas celého dňa v parku rodinne "piknikovať". Už 15. ročník Slávnosti ruží pripravilo v parku kaštieľa v Dolnej Krupej na sobotu Hudobné múzeum Slovenského národného múzea. Okrem hudobných vystúpení je na programe prezentácia záchrany genofondu ruží vyšľachtených v Československu a súťaž o najkrajšiu ružu. Predstavia sa aj remeselníci a návštevníci si budú môcť pozrieť, ako pracujú arboristi.

Záhrada Mestského múzea v Seredi – Fándlyho fary, kde kňaz, spisovateľ a šľachtiteľ Juraj Fándly pôsobil a zostala tam na jeho pamiatku tzv. Fándlyho nekvitnúca jabloň, ponúka prehliadku historických artefaktov zaniknutého kostola s odborným výkladom. Včelárska záhrada v Smoleniciach ponúka komentované prehliadky s ochutnávkou medu. Včelomilné rastliny sú v záhrade doplnené umelecko-remeselnými prvkami ako trvalkový labyrint, včelí tanec, peľové zrná, hmyzí hotel či včelie obydlia. Svoju súkromnú záhradu plánuje otvoriť verejnosti Tibor Zajíc zo Zavara pri Trnave, ktorý v nej pestuje 85 druhov ľalioviek a tiež Jana Klapáčová z Osuského pri Senici. Tam návštevníci uvidia 21 druhov pivónií, 36 druhov ruží a netradičné hybridy trvaliek a letničiek.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava