V Múzeu kysuckej dediny spustili jazdy Historickou lesnou úvraťovou železnicou

01.06.2022 | Žilinský kraj | Autor: TASR

Z Múzea kysuckej dediny na Vychylovke na skúšobnú jazdu vypravili prvé motorové drezíny. FOTO TASR - Pavol Ďurčo, 22. septembra 2012.

Nová Bystrica 1. júna (TASR) – Kysucké múzeum spustilo od stredy prevádzku Historickej lesnej úvraťovej železnice (HLÚŽ), ktorá je súčasť Múzea kysuckej dediny v Novej Bystrici - Vychylovke. TASR o tom informovala hovorkyňa Kysuckého múzea v Čadci Miroslava Jančulová. Doplnila, že vzhľadom na rekonštrukciu HLÚŽ začínajú s prevádzkou tento rok s mesačným oneskorením.

"Počas celej letnej sezóny sa návštevníci môžu tešiť na vyhliadkové jazdy dieselhydraulickou lokomotívou, ktoré budú v ponuke od pondelka do nedele podľa grafikonu. Historický vláčik bude premávať do konca októbra tohto roka," uviedla Jančulová. Železnica, ktorá pôvodne slúžila na zvážanie dreva, začala fungovať pred takmer 100 rokmi.

"Hlavná trať mala dĺžku 61 kilometrov, s odbočkami merala až 110 kilometrov. Na prepravu dreva slúžila do roku 1971, neskôr sa jej časť stala historickou železnicou a lákadlom pre turistov," dodala hovorkyňa Kysuckého múzea.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice