Interaktívny katalóg predstavuje spoločné poľsko-slovenské dedičstvo

16.05.2022 | Žilinský kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Archív TASR.

Ružomberok 15. mája (TASR) - Spoločné poľsko-slovenské dedičstvo približuje nový interaktívny katalóg Dvojnásobná sila krásy. Publikácia vznikla zo spolupráce Miestnej akčnej skupiny (MAS) Dolný Liptov a poľského partnera Stowarzyszenie LGD Ziemia Bielska, predstavili ju v piatok (13. 5.) v Ružomberku počas prehliadky remeselných výrobkov z oboch krajín. TASR o tom informovala administratívna pracovníčka MAS Dolný Liptov Veronika Mikulková.

"Čitateľ vďaka katalógu spozná krásu dvoch krajov a zažije ju všetkými zmyslami - hmatom, zrakom, sluchom, čuchom a chuťou. Publikácia zahŕňa miestne architektonické skvosty, inšpiratívne podujatia a zaujímavé zvyky, ale aj aromatické jedlá a príklady miestnych nárečí. Skrátka všetko, čo robí oblasť miestnych skupín jedinečnými a stojí za to preskúmať to do hĺbky," objasnil predseda MAS Dolný Liptov Rastislav Horvát.

Zaujímavosťou tohto katalógu podľa neho je, že sú v ňom zahrnuté interaktívne zložky a jednotlivé strany sa dajú rozlišovať napríklad dotykom a čuchom. "Čitateľ sa tak bude môcť dotknúť charakteristických prvkov súvisiacich s hodnotami MAS, ako sú klasy obilia, unikátne stromy, exponáty skrývajúce príbehy z minulosti. Taktiež sa bude môcť pozrieť na textúru kostýmov 'šmiergustników' - veľkonočných masiek alebo klobúka strašiaka. Následne sa nadýcha vône ovčej vlny a kvetov zo záhradných škôlok," vysvetlila zástupkyňa LGD Ziemia Bielska Joanna Kasperek. Katalóg vyšiel v náklade 1500 kusov a je rozdelený do piatich častí.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol