V novobanskom múzeu predstavia príbeh zástavy Jednoty Orla z Hodruše-Hámrov

11.05.2022 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto:  Na stene sú zástavy prešovských spolkov, vľavo Jednota orla a vpravo spolku Sokol, 28. februára 2017. FOTO TASR – Milan Kapusta.

Nová Baňa 11. mája (TASR) – Prehliadka stálych expozícií i dve aktuálne výstavy s názvom Podoby a Otec a syn: Dodekovci čakajú v sobotu (14. 5.) návštevníkov Pohronského múzea (PM) v Novej Bani. Noc múzeí a galérií sa tam uskutoční v čase od 18.00 do 22.00 h. V múzeu predstavia i príbeh zástavy Jednoty Orla z Hodruše-Hámrov.

„Za súmraku sa môžeme ponoriť do nevšednej atmosféry múzea, poprechádzať sa chodbami a obdivovať diela v jedinečnej a originálnej atmosfére,“ informuje o podujatí PM. Posledným bodom programu bude príbeh zástavy Jednoty Orla z Hodruše-Hámrov.

Okolnosti nájdenia zástavy nám priblíži nálezca zástavy Peter Fridrich, ktorý ju našiel poskladanú pod strechou rímskokatolíckeho farského Kostola svätého Mikuláša v Hodruši-Hámroch v dezolátnom stave,“ uvádza PM. Historička múzea Katarína Stredáková ozrejmí činnosť československej organizácie Jednoty Orla a samotné reštaurovanie zástavy poodhalia reštaurátorky pôsobiace na VŠVU Sylvia Birkušová a Ľuba Wehlend.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice