Fiľakovo má v školských zariadeniach voľné kapacity pre deti z Ukrajiny

30.03.2022 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Archív TASR.


Fiľakovo 30. marca (TASR) – Mesto Fiľakovo v okrese Lučenec disponuje voľnými kapacitami v školských zariadeniach pre potreby umiestnenia detí z Ukrajiny. O vzdelávanie v základnej škole (ZŠ) zatiaľ prejavili záujem dve ukrajinské deti, mestské materské školy (MŠ) budú navštevovať tri deti z Ukrajiny. Pre TASR to uviedla hovorkyňa mesta Klaudia Mikuš Kovácsová.

"Počas uplynulých dní sme registrovali desať voľných miest v MŠ, následne boli oslovení miestni obyvatelia, ktorých deti sa z kapacitných dôvodov nedostali do škôlok na jeseň minulého roka," priblížila Kovácsová s tým, že záujem prejavili rodičia troch detí. O umiestnenie do MŠ požiadali aj zákonní zástupcovia troch ukrajinských detí, k dispozícii tak ostávajú ešte štyri miesta.

O nástup na ZŠ Farská lúka s vyučovacím jazykom slovenským prejavili doposiaľ záujem dve ukrajinské deti, podľa hovorkyne má mesto v ZŠ dostatok voľných kapacít. Vytvárať zatiaľ neplánuje ani alternatívne triedy v MŠ.

Vo Fiľakove našlo dočasné útočisko pred vojnou na Ukrajine doposiaľ vyše 70 ľudí. Väčšina z nich je ubytovaná na internáte strednej odbornej školy (SOŠ) v správe Banskobystrického samosprávneho kraja, ďalší sú v súkromných bytoch a rodinných domoch. "Z nich približne 70 percent tvoria ženy, ostatné sú ich deti a niekoľko mužov v seniorskom veku či so zdravotným postihnutím," priblížila Kovácsová.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol