Núdzové ubytovanie má v meste 15 utečencov z Ukrajiny

24.03.2022 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Ilustračné foto: Na snímke vyučovanie vo štvrtom ročníku ZŠ pod vedením učiteľky Svetlany Javorskej. Celkom vpravo sedia za sebou noví žiaci, odídenci z Ukrajiny. Prešov, 22. marca 2022. FOTO TASR – Milan Kapusta.

Hriňová 23. marca (TASR) – V súčasnosti mesto Hriňová v Detvianskom okrese poskytuje núdzové ubytovanie 15 utečencom z Ukrajiny, ďalší sú však ubytovaní aj v súkromných domoch. Pre TASR to v stredu uviedol primátor mesta Stanislav Horník. Pripomenul, že osem z 15 ľudí sú dospelé ženy, dvaja sú mladiství a maloletých detí je päť. Prišli z miest Kramatorsk, Charkov a Dnipro.

Ako dodal, mesto vytvorilo podmienky na ubytovanie vo vlastných priestoroch hospodárskej budovy na futbalovom štadióne. Ubytovaní v štyroch izbách s kuchynkou, sprchami a sociálnymi zariadeniami. Celková kapacita zariadenia je 20 ľudí. „Priestory sú čerstvo zrekonštruované na účel zriadenia prevádzky turistickej ubytovne v rámci rozvojového zámeru,“ podotkol. Celkovo je tiež v meste Hriňová u piatich fyzických osôb ubytovaných 29 odídencov z Ukrajiny. Prví z utečencov boli v Hriňovej ubytovaní 11. marca, ostatní v ďalších dňoch.

 „Nikto neodišiel a ani neplánuje odcestovať,“ konštatoval primátor s tým, že pre situáciu v ich krajine sa plánujú trvalo usadiť na Slovensku. „To však bude závisieť od možností zamestnania,“ zdôraznil a doplnil, že všetci majú pridelený štatút dočasného útočiska. Ako ďalej spomenul, samospráva poskytla všetkým utečencom, ktorí sú ubytovaní v Hriňovej, sprievod a odborné poradenstvo v súvislosti s vybavovaním povinných formalít na polícii. Deti navštevujú základné alebo materské školy v meste a pediater poskytol Ukrajincom základné vyšetrenie pred nástupom na vyučovanie.

„Pre mladistvých, 17-ročných, plánujeme nástup na vyučovanie na Gymnáziu v Detve,“ poznamenal Horník. Informoval tiež, že mesto poskytuje utečencom teplú stravu jedenkrát denne, ktorú si odoberajú zo školskej jedálne v materskej škole Janka Kráľa. „Cena stravnej jednotky je 1,63 eura za jedlo,“ ukončil s tým, že základné hygienické potreby, odevy a potraviny si môžu prebrať v mestskom kultúrnom stredisku.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice