V Topoli vzniká tradičný roľnícky dom
Bude v ňom remeselné centrum.

21.03.2022 | Prešovský kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Archív TASR.

 Topoľa 21. marca (TASR) – Kópia pôvodnej zrubovej stavby z prelomu 19. a 20. storočia vzniká aktuálne v obci Topoľa v Sninskom okrese. Po osadení ručne štiepaných drevených šindľov a omietnutí bude slúžiť ako remeselné centrum. Zámer priblížiť súčasným generáciám pôvodnú architektúru a remeslá s ňou súvisiace sa občianskemu združeniu Košiar darí vďaka regionálnemu príspevku z programu podpory najmenej rozvinutých okresov Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR.

„Tradičná kultúra našich predkov sa zachovala spevmi a tancami, pôvodná architektúra úplne vymizla a s ňou i remeslá s ňou spojené. Starí majstri vymreli, mladí sa ich neučili," ozrejmil za Košiar pre TASR Jaroslav Lechan dôvod výstavby drevenice. Keďže si podľa jeho slov remeslá zaslúžia úctu, zrubová stavba bude slúžiť ako remeselné centrum. Návštevníci sa tu budú môcť oboznámiť i sami si vyskúšať hrnčiarstvo, spracovanie slamy na strešnú krytinu, košikárstvo či výrobu drevených šindľov.

Stavba vzniká vďaka príspevku vo výške 61.000 eur od vlaňajška. Na výstavbe stien a stropných trámov sa podieľali štyria tesári, sú zhotovené bez klincov, tradičným rybinovým spojom. V najbližšom čase sa má realizovať šindľová strecha a tiež omietka. "Drevenica bude komplet v hlinenom kožuchu," doplnil Lechan s tým, že v lete by už mala slúžiť svojmu účelu.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol