Ukrajinskí študenti UCM ponúkajú rodákom kurzy slovenčiny

18.03.2022 | Trnavský kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Archív TASR.


Trnava 18. marca (TASR) - Adaptačný kurz s ponukou naučiť sa najdôležitejšie frázy zo slovenského jazyka otvára od pondelka 21. marca v Trnave Univerzita sv. Cyrila a Metoda (UCM). Jej ukrajinskí študenti na fakulte masmediálnej komunikácie (FMK) ponúkajú pomoc krajanom utekajúcim pred vojnovým konfliktom. TASR o tom informoval za FMK Peter Krajčovič.

Lekcie budú vždy v pondelok a stredu od 17.00 h v budove fakulty V jame 3 na sídlisku Družba. „Cieľom je pomôcť zorientovať sa v našom systéme, reáliách, ozrejmiť im základné informácie potrebné na pobyt a život na Slovensku a v Trnave,“ povedal Krajčovič. Kurzy povedú ukrajinskí študenti, ktorí študujú na FMK. Aktuálne je do tejto aktivity zapojených päť študentov pôvodom z Ukrajiny.

Ďalší už fungujú v projekte televízie TA3, kde pripravujú spravodajstvo o aktuálnej situácii na Ukrajine a spravodajský blok v ukrajinskom jazyku. Študenti zároveň cez svoje kanály komunikujú s ukrajinskými občanmi, ktorí sú na Slovensku.

„FMK plánuje v rámci adaptačných kurzov prispôsobiť obsah potrebám a záujmom účastníkov. Kurzy budú preto prebiehať na individuálnej báze,“ doplnil Krajčovič s tým, že si môžu so sebou priniesť aj svoje deti, o ktoré sa postarajú dobrovoľníci.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava