Prešovský kraj vypraví na Ukrajinu päť kamiónov humanitárnej pomoci

18.03.2022 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Ilustračné foto: Archív TASR.


Prešov 17. marca (TASR) - Prešovský samosprávny kraj (PSK) v spolupráci s obcami vo Vranovskom okrese vyšle päť kamiónov humanitárnej pomoci na Ukrajinu. Prvý z nich s približne 15-tonovým nákladom dorazí do špeciálneho humanitárneho skladu v Užhorode už v piatok (18. 3.). Ďalšie štyri budú vypravené za ukrajinské hranice v priebehu budúceho týždňa. TASR o tom informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

"Veľmi ma teší, že starostovia obcí zareagovali na našu výzvu humanitárnej pomoci pozitívne a len za pár dní dokázali vyzbierať vo svojich obciach až 152 paliet trvanlivých potravín, drogérie, šatstva či diek. Vďaka ich aktivite môžeme už v piatok vyslať prvú materiálnu pomoc Ukrajincom, ktorí zostali vo svojej vlasti," uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Prvý kamión poputuje z vranovského skladu, ktorý poskytlo mesto Vranov nad Topľou, za slovensko-ukrajinské hranice v piatok. Prešovský kraj plánuje adresnú pomoc distribuovať medzi svoje partnerské regióny – Zakarpatskú oblasť a Ivanofrankivskú oblasť.

Do výzvy kraja sa podľa Jeleňovej zapojili aj ďalšie obce z Prešovského kraja, ktoré v týchto dňoch prinášajú materiálnu pomoc do prešovského skladu v Centre sociálnych služieb Vita Vitalis. Kraj plánuje tieto vyzbierané komodity distribuovať do svojich školských zariadení, ktoré vyčlenil ako dočasné ubytovanie pre vojnových utečencov a zároveň priamo na Ukrajinu pre svoje partnerské regióny.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol