Do zrkadlovej sály v trnavskom divadle umiestnia časovú schránku

14.03.2022 | Trnavský kraj | Autor: D.Ondrušková

Ilustračné foto: Archív TASR.

Trnava 14. marca (TASR) – Zrekonštruovanú zrkadlovú sálu predstaví Trnavčanom Divadlo Jána Palárika (DJP) v sobotu 19. marca. Pre záujemcov pripravilo prehliadky s odborným výkladom, uskutoční sa komorný koncert klasickej hudby a v závere chce pre budúce generácie uložiť časovú schránku s dátami na médiu, ktoré prežije stovky rokov. Informovala o tom PR divadla Lucia Turňová.

Reprezentatívna zrkadlová sála prešla rekonštrukciou v priebehu druhej polovice minulého roka, získala podobu z času svojho vzniku v roku 1907. Zdobí ju vynovená cenná výzdoba stien a stropov, osvetľujú repliky pôvodných lustrov, pribudol znovu nájdený hlavný vstup. Investorom bol zriaďovateľ DJP Trnavský samosprávny kraj. „DJP pripravilo komentované prehliadky, dejinami divadelnej budovy i Trnavy návštevníkov prevedú kunsthistorik a architekt Peter Hudák a Simona Jurčová zo Západoslovenského múzea,“ uviedla Turňová. Uskutočnia sa bezplatne o 13., 14. a 15.00 h, nutná je len rezervácia v pokladnici.

Prehliadky spestria žiaci Súkromného tanečného konzervatória Dušana Nebylu a vo večernom programe vystúpi súbor Solamente Naturali s výberom skladieb z archívov Trnavy. Pre pozvaných hostí je pripravená spomienka v podobe risografiky sály z dielne Risko print kolektívu. Počas otvorenia tam umiestnia časovú schránku.

„Uvedomili sme si, že vraciame sálu do jej podoby spred vyše sto rokov. Možnože to bude trvať rovnako dlho, kým ju opäť niekto bude rekonštruovať. A preto by sme chceli zanechať svedectvo o dobe, v ktorej sme sálu otvárali my – doby pandémie, vojnového konfliktu, doby, v ktorej veľmi potrebujeme kultúru,“ povedala riaditeľka divadla Zuzana Hekel.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol