Dobrovoľníci v Ubli sú vyčerpaní, potrebujú posily

08.03.2022 | Prešovský kraj | Autor: J.Ďurašková

Na snímke vojnoví utečenci z Ukrajiny na hraničnom priechode Ubľa-Malyj Bereznyj, 27. februára 2022. FOTO TASR – František Iván.

Ubľa 8. marca (TASR) – Dobrovoľníci, ktorí na hraničnom priechode v Ubli pomáhajú ľuďom utekajúcim pred vojnovým konfliktom na Ukrajine nepretržite už takmer dva týždne, začínajú byť vyčerpaní. Uviedla pre TASR ich koordinátorka Zuzana Burdová. Zverejnili preto výzvu na rozšírenie svojich radov.

"Aktuálne priamo na hraničnom priechode potrebujeme najmä aktívnu pomoc dobrovoľníkov, ideálne so znalosťou ukrajinského alebo ruského jazyka," uvádzajú na sociálnej sieti. Pre viac informácií a možnosť prihlásiť sa odkazujú na internetovú stránku https://bit.ly/3hqOsDY.

Žiadaní sú tiež dobrovoľníci, ktorí budú telefonicky riešiť rôzne požiadavky ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny. Prihlásiť sa môžu na odkaze https://bit.ly/dobrovolnici-call-centrum.

Dobrovoľníci, ktorí majú záujem o aktívnu prácu s deťmi utečencov v krátkodobých a dlhodobých ubytovacích zariadeniach v okresoch Snina a Humenné, sa môžu prihlásiť na odkaze https://bit.ly/snina-dobrovolnici.

Ako Burdová doplnila, okrem Slovenského Červeného kríža a gréckokatolíckej charity pomáha vojnovým utečencom na hraničnom priechode denne približne 20 dobrovoľníkov. "Pracujeme v 12-hodinových zmenách, prihlásiť sa teda dá na denné alebo nočné služby. Riešime jedlo pre ľudí, upratujeme postele, vybavujeme utečencom dopravu," priblížila.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava