Krajská platforma Pomôžme Ukrajine prepája ľudí i organizácie

08.03.2022 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Ilustračné foto: Archív TASR.

Prešov 8. marca (TASR) - Za prvých desať dní fungovania platformy Pomôžme Ukrajine, zameranej na sieťovanie dobrovoľníkov v Prešovskom kraji, ktorí chcú pomáhať vojnovým utečencom z Ukrajiny, sa prostredníctvom nej prihlásilo 150 ľudí, firiem a organizácií. Poskytujú pomoc s ubytovaním, materiálnym zabezpečením a vo výraznej miere aj s tlmočením. Prešovský samosprávny kraj (PSK) platformu zriadil po vypuknutí vojnového konfliktu na Ukrajine. TASR o tom informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

Platformu Pomôžme Ukrajine má PSK zriadenú na svojej webstránke www.po-kraj.sk. Podstránka je zameraná na zhromažďovanie informácií pre obyvateľov kraja, ktorí sa chcú zapojiť do humanitárnej pomoci ukrajinským utečencom a na konkrétne aktivity PSK zamerané na pomoc migrantom.

„Prináša tiež dôležité kontakty a odkazy na veľvyslanectvo, konzulát, migračné centrum a ďalšie užitočné informácie, ktoré sú pravidelne aktualizované,“ povedala Jeleňová. Súčasťou platformy je zároveň emailová podpora ukrajina@psk.sk a telefonická linka 051 70 81 777, ktorá funguje denne od 8.00 h do 18.00 h.

"Aktuálne sa prostredníctvom tejto platformy kraju podarilo spojiť už približne 150 fyzických osôb, firiem a rôznych organizácií na jeho území v pomoci Ukrajine. Ich pomoc je zameraná na dobrovoľnícku činnosť, pričom celkovo platforma doteraz zosieťovala už okolo 70 dobrovoľníkov. Taktiež ide o ponuky s ubytovaním a na materiálnu pomoc, ktorej súčasťou sú zbierky potravín, lôžkovín či drogérie. Humanitárna pomoc je následne priamo smerovaná na najviac vyťažené miesta, ktorými sú hraničné priechody, prihraničné obce, núdzové ubytovacie zariadenia a podobne," doplnila Jeleňová.

Medzi ďalšie prejavy solidarity v rámci platformy PSK  patria podľa jej slov rôzne služby od vzdelávania cez pomoc matkám pri dojčení až po čistenie oblečenie a posteľnej bielizne. Súčasťou skupiny ľudí, ktorí sa prostredníctvom platformy zaregistrovali, sú aj študenti krajských stredných škôl, pri internátoch ktorých PSK vyčlenil ubytovacie kapacity pre utečencov.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava