Popradské miestne školy sú pripravené prijať ukrajinské deti

07.03.2022 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

Ilustračné foto: Archív TASR.


Poprad 7. marca (TASR) - Popradské školy sú pripravené prijať ukrajinské deti. Po pondelkovom zasadnutí krízového štábu to uviedol primátor Popradu Anton Danko s tým, že mesto sa pripravuje na všetky možné dôsledky ukrajinskej utečeneckej krízy, ktoré môžu v blízkej budúcnosti ovplyvniť život a chod samosprávy.

Na účel príjmu detí z Ukrajiny radnica vyčlenila dve základné školy, kam títo žiaci budú môcť chodiť do jednej triedy. Zabezpečia im tiež tlmočenie, prípadne možnosť vyučovania v ukrajinskom jazyku. Taktiež sa vytypuje jedna materská škola, kde by bola možnosť rozšíriť jej kapacitu o jednu triedu pre ukrajinské deti

„Musíme byť pripravení na utečenecký exodus ďalších Ukrajincov v najbližších dňoch. Dá sa očakávať, že počty imigrantov z Ukrajiny sa radikálne zvýšia vo všetkých mestách Slovenska a Poprad nebude v tomto smere žiadnou výnimkou. Preto som vydal príkaz na prípravu dočasného ubytovania v dvoch telocvičniach a ubytovacích zariadeniach mesta približne pre 250 utečencov," uviedol Danko.

Príslušní zamestnanci mesta majú zabezpečiť potrebné materiálno-technického vybavenie v podobe postelí, respektíve matracov, diek a podhlavníkov.  „Všetci Ukrajinci so štatútom útočiska na Slovensku budú mať v Poprade k dispozícii mestskú hromadnú dopravu zdarma," dodal popradský primátor.

V tomto týždni sa pravdepodobne uskutoční preprava popradskej zbierky potrebných vecí na Ukrajinu jedným kamiónom. Všetko závisí od ústredného skladu v Košiciach, s ktorého vedúcim radnica komunikuje. "V tomto smere je totiž nutné dodržať centrálne usmernenia, aby zbierka prišla na správne miesto a vo vhodnom čase," uzavrel Danko.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava