V utorok zhasnú v meste osvetlenie pamiatok

14.02.2022 | Trnavský kraj | Autor: D.Ondrušková

Ilustračné foto: Archív TASR.


Trnava 14. februára (TASR) – Mesto Trnava sa v utorok (15. 2.) od 19.00 h pripojí k samosprávam, ktoré na znak podpory pamiatkarov a ich protestu proti pripravovanému stavebnému zákonu zhasnú osvetlenia svojich pamiatok. V Trnave zhasnú osvetlenie mestskej veže, hradieb a podľa vedúceho odboru územného rozvoja a koncepcií na mestskom úrade Ondreja Horvátha aj sakrálnych pamiatok.

Pamiatkari protestujú proti novému stavebnému zákonu. Transformácia pamiatkových úradov na stavebné úrady, plánovaná podľa nich narýchlo a bez legislatívneho, organizačného a finančného zabezpečenia, bude znamenať paralýzu odbornej práce a ohrozenie pamiatok.

„Celý proces prípravy zákona sme vnímali tak, že nie vždy boli hlasy dotknutých vypočuté. Veľmi podobne to bolo v prípade samospráv i pamiatkových úradov,“ konštatoval Horváth.

Zvolený spôsob protestu je podľa neho vhodným na zviditeľnenie problému, ako ho vnímajú pamiatkari. Protest podporujú, ako sa uvádza vo vyhlásení, správcovia hradov, vlastníci a správcovia pamiatok, mestá a obce, akademická obec i odborná verejnosť. Nový zákon je podľa textu vyhlásenia pripájajúcich sa samospráv veľkým nepochopením toho, čomu sa pamiatkari venujú, majú venovať a aké sú problémy pamiatok na Slovensku.

Zhasnutie osvetlenia pamiatok avizovali aj mestá Banská Štiavnica, Banská Bystrica, Bardejov, Bratislava či Ružomberok.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol