Cyklotrasu v Žiline pomenujú po Masarykovi
Samospráva si aj takto pripomenie 100.výročie vzniku Československa.

07.06.2018 | Žilinský kraj | Autor: M.Jaroš

Novú cyklotrasu, ktorá prepojí sídliská Solinky a Vlčince, sa mesto Žilina rozhodlo pomenovať pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa po jeho prvom prezidentovi Tomášovi Garrigue Masarykovi.

Podľa primátora Žiliny Igora Chomu bol Masaryk medzi Slovákmi i Čechmi veľmi obľúbený, o čom svedčí aj jeho familiárne pomenovanie "tatíček" Masaryk. "Zaslúžil sa o vznik spoločného štátu, ktorý vybudoval na základoch a ideáloch politickej plurality, úsilia o sociálnu spravodlivosť a vzájomný rešpekt. Naučil oba naše národy žiť v demokracii. Ako prejav úcty k tejto výraznej osobnosti sme sa rozhodli pomenovať po nej nový úsek cyklotrasy a aj takýmto spôsobom zvýšiť povedomie o našich dejinách," uviedol Choma.

Doplnil, že mesto uvažovalo nad viacerými alternatívami. "Spočiatku sme mali v pláne premenovať Národnú ulicu na Masarykovu ulicu, teda tak, ako sa nazývala v minulosti. Aj dnes jej väčšina obyvateľov nepovie inak ako 'Masaryčka'. No vzhľadom na to, že zmenou jej názvu by sme spôsobili veľa problémov rezidentom i podnikateľom na tejto ulici, rozhodli sme sa pomenovať úplne novú stavbu - cyklotrasu," vysvetlil žilinský primátor.

S budovaním cyklotrasy sa začne na začiatku júla. "Mesto na ňu získalo dotáciu vo výške 176.614 eur z eurofondov prostredníctvom operačného programu IROP. Ďalších 9295 eur financuje mesto z vlastného rozpočtu. Z vlastných zdrojov samospráva tiež hradí výstavbu chodníka pre peších v hodnote viac ako 76.000 eur," doplnila hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.

Cyklistická komunikácia sa bude stavať v dvoch úsekoch. "Prvý krátky úsek na Centrálnej ulici prepojí novú cyklocestu s existujúcou cyklotrasou H2 pri lávke pre peších, oddeľujúcu sídlisko Solinky od sídliska Hliny VI. Druhý úsek bude vybudovaný od hlavného vchodu do Lesoparku Chrasť po otočku trolejbusov na sídlisku Vlčince," uviedol vedúci odboru projektov EÚ Mestského úradu (MsÚ) v Žiline Milan Lipka s tým, že dĺžka nového vybudovaného úseku bude približne 655 metrov.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava