Nová publikácia prináša dejiny nitrianskej katedrálnej kapituly

22.11.2021 | Nitriansky kraj | Autor: TASR

Foto: Nitrianska katedrála FOTO TASR - Henrich Mišovič, 29. februára 2012.


Dejiny katedrálnej kapituly v Nitre a biografie zosnulých kanonikov kapituly ponúka nová publikácia s názvom Vitae Canonicorum Nitriensium. Jej autorom je archivár Nitrianskeho biskupstva a správca Diecéznej knižnice v Nitre Martin Bošanský.

Publikácia je biografickým slovníkom Nitrianskej katedrálnej kapituly od najstarších čias do súčasnosti. Cieľom novej knihy nebolo priniesť vyčerpávajúce biografické profily kanonikov, ale sumárny pohľad na personálne obsadenie kapituly naprieč storočiami.

„Dejiny tvorili konkrétni ľudia, preto je našou povinnosťou na nich nezabúdať, ale si ich pripomínať, vracať sa k ich duchovným odkazom, lebo z minulosti k nám hovoria aj dnes,“ napísal v úvode knihy nitriansky biskup Viliam Judák.
 

Publikácia nadväzuje na dielo z roku 2013 s názvom Insígnie kanonikov Nitrianskej kapituly od Miroslava Glejteka a Vladimíra Rábika. „Dopĺňa aj dielo z roku 1835 od nitrianskeho biskupa Jozefa Vuruma pod názvom Episcopatus Nitriensis eiusque praesolum memoria a druhé z roku 1896 od Jozefa Wagnera pod názvom Adalékok a nyitrai székes-káptalan torténetéhez,“ pripomenulo nitrianske biskupstvo.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava