Projekt prešovskej knižnice Dotyky 21 približuje ľuďom poéziu

18.11.2021 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

 

FOTO: Pobočka Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove na sídlisku Šváby 29. apríla 2021.  FOTO TASR – Milan Kapusta.

Poeti Veronika Dianišková a Erik Jakub Groch sa predstavia vo štvrtok (18. 11.) v priestoroch Centra regionálnych dokumentov na Hlavnej ulici v Prešove v rámci projektu Dotyky 21. TASR o tom informovala Michaela Demková z útvaru metodickej, projektovej činnosti a špeciálnych služieb Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove.

Cieľom spomenutého projektu je sprístupniť súčasnú poéziu a jej autorov modernému človeku. Priniesť ju bližšie nielen komunite, ale aj študentom stredných škôl.

"Uvedomujem si, že je to umelecký menšinový žáner, verejnosťou podceňovaný. Dokonca, stretla som sa s názorom, že ide o vymierajúci žáner. Radi by sme v knižnici dokázali, že je to omyl," uviedla riaditeľka Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove Iveta Hurná.

"Nový projekt nie je výlučne o poézii. Vystavali sme ho aj na princípoch, ako je participácia a partnerstvo. Knižnica sa pri jeho realizácii spojila so strednými školami v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja, no i s Divadlom Jonáša Záborského," informovala Tatiana Hudačková z Projektového a marketingového oddelenia. Pilotný ročník projektu spustili už minulý mesiac a v moderovanom programe sa študentom aj verejnosti predstavili poeti Eva Luka a Ladislav Lipcsei.

Autori svoju poéziu v októbri, novembri a v decembri raz v mesiaci najprv počas vyučovacích hodín predstavia študentom piatich participujúcich stredných škôl a neskôr absolvujú večerné diskusie.

V novembri prijali pozvanie spomenutí poeti Veronika Dianišková a Erik Jakub Groch. Moderátorom večera bude spisovateľ, literárny vedec a kritik Ján Gavura. Ako hudobný hosť sa predstaví multiinštrumentalista Michal Smetanka. Všetky dôležité informácie o cykle Dotyky 21 nájdu záujemcovia na webstránke knižnice www.kniznica-poh.sk a jej profiloch na sociálnych sieťach.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava