Na Liptove vzniklo nové výskumné a vývojové centrum

11.11.2021 | Žilinský kraj | Autor: M.Mlynárová

Na snímke vľavo minister obrany Jaroslav Naď, vpravo zamestnanec spoločnosti počas prehliadky nového centra. V Liptovskom Mikuláši, 11. novembra 2021. FOTO TASR - Miroslava Mlynárová.


Slovenská technologická firma SEC Technologies otvorila vo štvrtok v Liptovskom Mikuláši nové výskumné a vývojové centrum. Bude sa v ňom vyrábať laserové zariadenie na ochranu pred chemickými a biologickými hrozbami. Ako zdôraznil CEO spoločnosti Michal Šimko, vďaka novému laboratóriu vznikne výhľadovo 25 pracovných miest s vysokou pridanou hodnotou.

Diaľková detekčná technológia, ktorú bude firma vyvíjať na Liptove, prešla v posledných rokoch testami a previerkami v USA, vo viacerých krajinách Európskej únie, juhovýchodnej Ázie a na Blízkom východe.

"Tento rok sa nám podarilo stiahnuť naspäť na Slovensko viacero talentovaných ľudí z významných vedeckých a technologických pozícií v zahraničí a aktívne hľadáme ďalších. Naším cieľom je okrem expanzie na civilný trh aj znásobenie množstva patentov, ktoré každoročne produkujeme," uviedol Šimko.

Zdôraznil, že po spoľahlivej detekcii plynov na diaľku je veľký dopyt aj v mnohých priemyselných odvetviach. Poukázal na to, že táto technológia nájde využitie aj v segmente ochrany životného prostredia.

Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) doplnil, že v ozbrojených silách disponujú 16 takýmito výrobkami staršej generácie. Postupne ich podľa Naďa bude treba obnovovať. "Predpokladám, že v dohľadnej dobe pôjdeme cestou modernizácie tohto produktu v rámci ozbrojených síl. Takéto zariadenia by mohli mať aj hasiči alebo odborníci na chemické udalosti, predpokladám, že záujem bude aj zo strany ministerstva vnútra," povedal po slávnostnom otvorení centra.

SEC Technologies je technologická firma, ktorá vyvinula zariadenie Falcon 4G na detekciu plynov na vzdialenosť šesť kilometrov. Jeho štvrtá generácia dokáže pomocou lasera rozpoznať jedovaté plyny, priemyselné chemikálie a biologicky škodlivé látky. Oproti zahraničnej konkurencii dosahuje stonásobne vyššiu citlivosť.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava