Bratislava by mohla mať Námestie Tomáša G. Masaryka.
Rok 2018 je spojený so 100. výročím vzniku Československej republiky.

23.05.2018 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Pomenovanie po zakladateľovi a prvom prezidentovi Československej republiky by mohlo niesť doteraz nepomenované verejné priestranstvo pred budovou Slovenského národného múzea (SNM), ktoré tvorí samostatnú časť Vajanského nábrežia. V súčasnosti na ňom stojí socha tohto prezidenta a pamätník československej štátnosti.

"V tomto roku sa bude sláviť 100. výročie vzniku Československej republiky. Považovali sme za primerané, aby Bratislava mala miesto, ktoré nesie meno prezidenta osloboditeľa Tomáša G. Masaryka," skonštatoval staromestský poslanec Peter Osuský, jeden z predkladateľov návrhu na pomenovania verejného priestoru. Návrh desiatich poslancov a starostu Radoslava Števčíka schválili staromestskí poslanci na utorkovom zasadnutí miestneho zastupiteľstva. Odobriť súhlasom ho však ešte musia mestskí poslanci.

Pozitívom podľa Osuského je fakt, že sa týmto pomenovaním nikomu nemení adresa. "Pretože jediný, kto tam bude bývať, je Slovenské národné múzeum," podotkol Osuský. Snahy o pomenovanie niektorého námestia alebo priestranstva po bývalom československom prezidentovi sa totiž objavili už aj v minulosti, avšak nestretli sa s podporou miestnych obyvateľov, ktorým by sa menila adresa a ktorí by tak museli meniť viaceré osobné doklady.

Súhlasí s ním aj ďalší poslanec a historik Štefan Holčík. Podľa neho totiž nejde o žiadne premenovanie, ale označenie verejného priestoru, ktorý nebol doteraz pomenovaný. "Je to malý, ale celkom zaujímavý priestor a Vajanského nábrežie bude po jeho severnej strane," skonštatoval Holčík. Pod pojmom Vajanského nábrežie pritom podľa neho treba vnímať momentálne skôr ulicu. "Nábrežím bolo, kým nepostavili budovy priemyslovky, vládnej budovy, kde je teraz filozofická fakulta, a múzea. Teraz je to ulica poza budovy a nikto si nemusí meniť adresu," doplnil Holčík.

Rok 2018 je spojený so 100. výročím vzniku Československej republiky, 28. október 1918 je jeden z najvýznamnejších dní v novodobej histórii Slovenska. Čelnými postavami vzniku Československej republiky boli Tomáš G. Masaryk, Milan Rastislav Štefánik a Edvard Beneš. Po M. R. Štefánikovi sú v Bratislave pomenované dve verejné priestranstvá – Štefánikova ulica a Nábrežie M. R. Štefánika. Po Tomášovi G. Masarykovi nie je dosiaľ v hlavnom meste pomenované žiadne verejné priestranstvo. Pritom sochu a námestie pomenované po Slovákovi M. R. Štefánikovi má česká metropola. "Splácame dlh a završujeme niečo, čo začalo po páde totality," dodal Osuský.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice