Deti po onkologickej liečbe budú športovať v Prešove
Viacerí z nich pocestujú na detskú Onko olympiádu 2018 vo Varšave.

22.05.2018 | Prešovský kraj | Autor: Ján Lašák

FOTO: Lukáš Brilla z Prešova niekoľko rokov bojoval s leukémiou. Na Onko olympiáde 2016 v Poľsku získal štyri medaily. Jednu z nich v stolnom tenise. FOTO: archív rodiny Brillových.

Športový deň s Májovkou je prvé zo série podujatí "Spolu to dokážeme", ktoré v tomto roku organizuje Občianske združenie (OZ) Športom k radosti z Prešova. Hlavnou činnosťou združenia je realizovať aktivity pre rodiny, ktorých deti prekonali onkologické ochorenie alebo stále bojujú so zákernou chorobou. Podujatie sa bude konať v sobotu (26.5.) v areáli Základnej školy Májové námestie v Prešove. Atletická dráha, ihrisko, telocvične i bazén budú patriť predovšetkým deťom, ktoré svojou bojovnosťou, nasadením a odvahou denne dokazujú, že majú všetky potrebné vlastnosti na to, aby dosahovali dobré športové výsledky. 

Rodičia a deti budú mať možnosť súťažiť v lukostreľbe, futbale, behu, plávaní, bedmintone a stolnom tenise. Pripravené sú aj netradičné hry a animačný program pre najmenších. Účastníkov prídu potešiť aj zdravotní klauni "Červený nos Clowndoctors". Organizátori očakávajú, že mnohí z účastníkov sa stanú členmi výpravy, ktorá bude Prešov reprezentovať na 7. ročníku medzinárodnej detskej Onko olympiády 2018 vo Varšave.

 "Medzi nami žijú deti, ktoré museli absolvovať náročnú liečbu, a to, žiaľ, výrazne obmedzilo ich bežný život, tak ako ho poznajú ich rovesníci. Chceme však ukázať, že im nič nechýba k tomu, aby sa mohli zabávať, športovať a nadväzovať nové priateľstvá. Absolvovanie náročnej onkologickej liečby im nezobralo chuť do života," uviedla pre TASR štatutárka OZ Monika Brillová.

 

                  

FOTO: Lukáš Brilla má dnes 16 rokov a je členom mládežníckeho volejbalového tímu VK MIRAD PU Prešov. FOTO: archív rodiny Brillových.

Pripomenula skutočnosť, že aj medzi profesionálmi máme športovcov, ktorí museli v minulosti zvládnuť boj so zákernou chorobou a následne dosahovali na domácich i zahraničných súťažiach vynikajúce výsledky. Je presvedčená o tom, že ani ťažká choroba nemusí byť prekážkou na to, aby ľudia dosiahli svoje sny a vytúžené ciele.

OZ plánuje organizovať pravidelné športové dni pre deti z Prešova a okolia aj s ich súrodencami, rodičmi a priateľmi. Treba si uvedomiť aj to, aký vplyv na blízkych má skutočnosť, že ich dieťa či súrodenec trpí vážnou chorobou. Cieľom týchto stretnutí je, aby si vzájomné odovzdávali svoje pocity, našli si priateľov a povzbudili sa.

"Som matkou dieťaťa, ktoré od svojich dvoch rokov bojovalo s leukémiou a tá sa po dvoch rokoch opäť vrátila, liečil sa dlhých päť rokov. Syn nemohol byť na slnku, chodiť do škôlky a prvé dva roky ani do školy. Dnes má náš syn Lukáš skoro 16 rokov, miluje šport a aktívne hrá volejbal za Prešov," konštatovala Brillová. Zdôraznila, že aj on dnes chce odovzdávať svoje nadšenie, elán a energiu deťom, ktoré sa teraz liečia, aby si uvedomili, že sa oplatí bojovať.

Projekt „Spolu to dokážeme“ je určený pre deti s onkologickým ochorením a ich rodiny. Je realizovaný vďaka  finančnej podpore Karpatskej nadácie a grantového programu „Tu žijeme a pomáhame“ spoločnosti LEAR Corporation Seating Slovakia, s.r.o.. V priebehu roka 2018 plánuje OZ zorganizovať podujatia  Plávaj ako delfín a  Noc pod hviezdami.

 

             

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice