Elektrárňa v Piešťanoch  sa dostala na 50-centovú známku
Autorom výtvarného návrhu je Marián Komáček a rozkresby Jozef Česla.

18.05.2018 | Trnavský kraj | Autor: D.Ondrušková

 Inauguráciu poštovej známky Elektrárne Piešťany pripravila Slovenská pošta priamo na mieste, ktoré je na nej vyobrazené. Vychádza v emisnom rade Technické pamiatky, autorom výtvarného návrhu je Marián Komáček a rozkresby Jozef Česla. Jej nominálna hodnota je 50 centov, má náklad 250.000 kusov. Na známke je vyobrazený aktuálny vizuál objektu, postaveného v roku 1906.

"Slovenská pošta pri príležitosti inaugurácie okrem známky pripravila aj FDC lístok (prvého dňa vydania) a analogickú pohľadnicu. Elektrárňa vydáva k tomu reprint pohľadnice so zobrazením starej elektrárne v podobe z roku výstavby zo zbierky Vojtecha Benka a tiež pamätný list," informoval predseda miestneho Spolku filatelistov 52-01 Milan Vančo.

V budove Elektrárne Piešťany bude počas dňa zriadená poštová priehradka Pošty Piešťany 1, kde budú pracovníčky pošty pečiatkovať príležitostnou poštovou pečiatkou všetky uvedené produkty. Pečiatku graficky pripravil Adrián Ferda z Pofisu Bratislava. K dispozícii bude i poštová obálka a korešpondenčný lístok s prítlačou od súkromného vydavateľa v počte 40 kusov.

Elektrárňa Piešťany patrí Západoslovenskej energetike, a. s., ktorá v roku 2008 vypísala študentskú architektonickú súťaž na nové využitie chátrajúcich priestorov. Rekonštrukcia prebehla v období 2012 – 2014. Víťazný projekt navrhli autori Michal Ganobjak a Vladimír Hain pod vedením Evy Kráľovej z Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. V roku 1995 bola Elektrárňa pre svoj historický a architektonický význam vyhlásená za kultúrnu technickú nehnuteľnú pamiatku a je vedená v ústrednom zozname kultúrnych pamiatok.

V súčasnosti sa v Elektrárni Piešťany pripravujú rôzne programy. Ťažiskom sú interaktívne výstavy a workshopy z oblasti ekológie, energetiky a prírodných vied, ktoré sú určené študentom základných a stredných škôl. Nechýbajú programy popularizácie vedy pre širokú verejnosť či prezentácia rôznych foriem hudobného, výtvarného umenia, semináre, školiace aktivity a komentované prehliadky.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava