Infanteristi boli fenoménom piešťanských kúpeľov

06.07.2021 | Trnavský kraj | Autor: TASR

Balneologické múzeum Imricha Wintera v spolupráci s Trnavským samosprávnym krajom a mestom Piešťany slávnostne odprezentovalo novú publikáciu autora Kornela Duffeka Storočie piešťanských infanteristov. Vydanie publikácie v slovenskom a anglickom jazyku finančne podporil Fond na podporu umenia, informoval riaditeľ Balneologického múzea Imricha Wintera Vladimír Krupa.

Kornel Duffek spracoval časť histórie, ktorá nebola doteraz podrobnejšie spracovaná. „Podľa jeho vlastných slov ho téma zaujala v druhej polovici 60. rokov 20. storočia, postupne sa jej začal cieľavedomejšie venovať. Vtedy už takmer dve desiatky rokov bolo toto ľudové zamestnanie zaniknuté. Keďže zmienky v dobovej literatúre nie sú veľmi rozsiahle, robil výskum aj priamo v teréne, medzi pamätníkmi,“ skonštatoval Krupa. Ďalšie informácie k tejto téme mu poskytli staré rytiny, historické fotografie, pohľadnice a suveníry zachované v zbierkach Balneologického múzea Imricha Wintera i v zbierkach súkromných zberateľov.

 Infanteristi predstavovali od druhej polovice 19. storočia dôležitý fenomén piešťanských kúpeľov. Ich úlohou bolo prevážať na dvojkolesových krytých vozíkoch kúpeľných hostí z hotelov a iných ubytovacích zariadení na procedúry k termálnym prameňom.

„Dnes už málo známy a takmer zabudnutý spôsob prepravy pacientov z kúpeľov a do kúpeľov bol v rámci Slovenska úplne ojedinelý a v našich končinách typický len pre Piešťany,“ poznamenal riaditeľ múzea. Prví infanteristi sa objavili v piešťanských kúpeľoch už v prvej tretine 19. storočia, pravdepodobne okolo roku 1830. Svoje služby poskytovali až do začiatku 20. storočia.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice