Vtedy: V Leštinách si občania postavili sami školu
Malá oravská dedina Leštiny leží v údolí medzi horskými svahmi neďaleko Dolného Kubína.

20.05.2018 | Žilinský kraj | Autor: Z.Hausová

Štátna propaganda v roku 1960 hlási úspechy roľníckych družstiev na Orave: "Už v roku 1949 pochopilo 56 roľníkov, že v družstve sa im bude lepšie hospodáriť.  Za 11 rokov spoločného hospodárenia dosiahli najmä v pestovaní dobytka krásne úspechy. Leštinskí družstevníci hospodáriaci na 380 ha poľnohospodárskej pôdy, dostávajú 90% z celkových tržieb zo živočíšnej výroby. Na celoštátnom elitnom trh sa vlani už po druhýkrát umiestili s plemenným býkom na prvom mieste".

Leštinčania nie sú úspešní iba v družstevnej práci. V akcii Z si postavili jednotriednu národnú školu. Odpracovaním 5.500 brigádnických hodín znížili  náklady na výstavbu školy z 375 .000 takmer o 40%. Družstevníčky v jarnom období upravia okolie školy.

 

               

FOTO: Dobrú organizáciu práce zabezpečujú aj pravidelné schôdzky členov Správy družstva. Spoločnými silami riešia vyskytnuté problémy. Zľava: Agronóm Ján Bencúr, ošetrovateľ plemenného hovädzieho dobytka Ján Osadski, pokladník Juraj Kolár a skladník Ján Albiáni. Foto: archív TASR/17. mája 1960.

 

              

FOTO: V obci Leštiny vyrastajú aj nové domky družstevníkov. Družstevník Michal Halák dokončil vlani stavbu rodinného domčeka a tohto roku pracuje na oplotení parcely. Foto: archív TASR/17. mája 1960.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol