Trenčania sa môžu ekologicky zbaviť kuchynského oleja
Podnadpis článku...

13.04.2021 | Trenčiansky kraj | Autor: M.Podmaník

Trenčania sa môžu v piatok a v sobotu (16. – 17. 4.) zbaviť použitého kuchynského oleja ekologicky. Umožní to mobilný zber. Pôvodne bol naplánovaný na január, pre zhoršenú pandemickú situáciu ho museli zrušiť.

Ako informovala hovorkyňa mesta Erika Ságová, v piatok a v sobotu bude na vybraných miestach pristavená dodávka spoločnosti Meroco, ktorá použije olej na výrobu bionafty.

„Použitý kuchynský olej je treba nechať vychladnúť a zliať do uzatvárateľnej plastovej fľaše. Olej by nemal obsahovať hrubé nečistoty a kúsky potravín. Zbierajú sa všetky typy rastlinných olejov (slnečnicový, repkový, ľanový a podobne), kuchynské oleje po vyprážaní alebo fritovaní, oleje slúžiace ako nálev potravín. V žiadnom prípade nie minerálne, motorové a iné odpadové oleje,“ zdôraznila hovorkyňa.

V piatok podľa nej môžu olej odovzdať obyvatelia mestskej časti Západ, v sobotu obyvatelia mestských častí Juh, Stred a Sever. Liter kuchynského oleja je možné vymeniť za liter octu, za šesť litrov použitého kuchynského oleja dostanú Trenčania liter nového slnečnicového oleja.

Olej spláchnutý do výlevky ohrozuje životné prostredie a znečisťuje vodu, 0,1 litra oleja znečistí až tisíc litrov vody. Olej vyliaty do výlevky upcháva potrubia, zvyšuje náklady na čistenie, v kanalizácii láka hlodavce. Olej vyliaty na pôdu poškodzuje pôdnu flóru a znižuje jej priepustnosť,“ uzavrela Ságová.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol