V Tovarníkoch rastie počet obyvateľov
Počet obyvateľov sa v posledných rokoch zvýšil o 50 percent. 

05.05.2018 | Bratislavský kraj | Autor: P.Ivan

Tovarníky neďaleko Topoľčian patria k obciam s najrýchlejšie rastúcim počtom obyvateľov. Zatiaľ čo iné sídla na vidieku zápasia s odlivom ľudí, v Tovarníkoch sa v posledných rokoch zvýšil počet obyvateľov o 50 percent.

Obec bola do roku 1993 súčasťou Topoľčian. "Osamostatnili sme sa v rovnakom čase ako vznikla samostatná Slovenská republika. V tom období sme mali okolo 1000 obyvateľov a dnes je ich takmer 1500. Myslím, že je to dosť rýchly rast," uviedol starosta Tovarník Marián Nováčik.

Nárast obyvateľov spôsobuje podľa starostu viacero faktorov. Jedným z nich je vybavenosť obce i jej blízkosť k mestu. "Kanalizáciu a ďalšie siete máme vybudované ešte z čias, keď sme boli súčasťou Topoľčian. Máme tu minimálnu nezamestnanosť a snažíme sa dedinu ďalej zveľaďovať," pokračoval Nováčik.

Obec hospodári s vyrovnaným rozpočtom vo výške približne 700.000 eur. Aj vďaka dosahovanému prebytku sa jej darí realizovať viaceré investičné akcie. K najväčším patrí rozšírenie cintorína, ktorý už kapacitne nevyhovoval. "Postupne už na ňom dochádzajú hrobové miesta. Preto sme sa rozhodli cintorín rozšíriť na pozemok, ktorý prezieravo kúpil pre obec ešte môj predchodca. Momentálne je už všetko pred dokončením. Vysievame tu trávu, chodníky sú už urobené, osadené sú aj lavičky i osvetlenie a celý projekt je už pred kolaudáciou," vysvetlil starosta.

Ako doplnil, ďalšie investície smerujú do modernizácie kultúrneho domu i vybudovaniu kanalizácie ihriska. Obec okrem toho realizuje aj projekt bezpečnostného osvetlenia priechodov pre chodcov a zapája sa aj do triedenia odpadu. "V budúcnosti by sme sa chceli pripojiť aj k projektu budovania cyklotrás, ktoré by mohli prepojiť Topoľčany s rekreačným areálom na Duchonke," dodal Nováčik.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice