Do zberu šípok sa zapojilo takmer 1300 detí
Vyhrali žiaci z L. Lužnej

18.11.2020 | Banskobystrický kraj | Autor: E.Krčová

Do štvrtého ročníka Zberu šípok spoločne s Lesmi SR sa zapojilo 217 tried v rámci 23 materských a základných škôl (ZŠ). Na zbere sa zúčastnilo takmer 1300 detí s rodinami a vďaka nim sa podarilo vyzbierať 3782 kilogramov šípok. TASR o tom informovala Marína Debnárová, vedúca odboru komunikácie štátneho podniku Lesy SR so sídlom v Banskej Bystrici, ktorý projekt organizuje. Šípky putovali priamo do odštepného závodu (OZ) Semenoles v Liptovskom Hrádku.

"Počas jesenných dní, kedy sa šípky zbierali, veľa pršalo a je preto chvályhodné, že aj za takého počasia nazbierali deti desiatky kilogramov šípok. Najvytrvalejší sú však rodičia," zhodnotila koordinátorka projektu Anna Sliacka.

V kategórii najlepšia trieda sa na prvom mieste umiestnili deviataci zo ZŠ Liptovská Lužná, ktorí vyzbierali 151 kilogramov šípok, čo bolo o sedem kilogramov viac, než nazbierali druháci z Evanjelickej základnej školy biskupa Jura Janošku v Liptovskom Mikuláši. Tretiu priečku obsadili tretiaci zo ZŠ Beňuš.

Celý proces sušenia šípok je zložitý a trvá niekoľko dní. "Šípková dužina sa najskôr rozdrví a putuje do sušiarne. Po vysušení ide do špeciálneho stroja, tzv. kartáčovky s bubnom, ktorý odsaje chĺpky. Vysušená dužina sa následne vyčistí, odseparuje na hrubú, jemnú dužinu a jadrá. Potom ide na ďalšie spracovanie," vysvetlil poverený riaditeľ OZ Semenoles v Liptovskom Hrádku Marek Šimanský. Vysušená dužina má po odstránení vlhkosti, jadier a chĺpkov len 25 percent z pôvodnej váhy.

Podľa Debnárovej za každý vyzbieraný kilogram šípkových plodov získala škola 0,50 eura. Tri najlepšie triedy dostanú ako darček výlet na miesta s lesníckou históriou a každé dieťa, ktoré sa do projektu zapojilo, šípkový čaj a balíček drobností.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice