Kolekciu vtákov v košickej zoo rozšírili gvíry podivné
Prírastkom sú juhoamerické kukučky.

22.10.2020 | Košický kraj | Autor: TASR

K novinkám tohtoročnej sezóny v košickej zoologickej záhrade patrí juhoamerický vták – gvíra podivná, známa aj ako kukučka guira. V máji priviezli samca z francúzskej Zoo de Beauval a v septembri pribudol pár gvír z Varšavy. Rozšírili tak kolekciu vtákov z juhu Ameriky, ktoré sa tešia u návštevníkov veľkej popularite.

"Gvíra podivná patrí ku kukučkám, avšak na rozdiel od známej kukučky jarabej nejde o hniezdneho parazita. Kým naša kukučka znáša vajcia do cudzieho hniezda a týmto jej materské povinnosti končia, gvíra patrí medzi starostlivých rodičov," priblížil zoológ Patrik Pastorek.

Spoločenský spôsob života tohto vtáka sa prejavuje už tým, že samice znášajú vajcia do spoločného hniezda umiestneného v korune stromov. Kŕdeľ pritom tvorí niekedy až 18 jedincov, ktorí si bránia svoje teritórium. Samec a samica sa na seba podobajú, majú rovnaké sfarbenie aj veľkosť. Prívlastok podivná získala s najväčšou pravdepodobnosťou pre svoj vzhľad, kde dominuje strapatý chochol na hlave.

Ako TASR informovala Eva Malešová z košickej zoo, návštevníci môžu gvíry obdivovať vo voliére blízko výbehu surikát. Snahou chovateľov je vytvoriť kŕdeľ gvír, ktoré by sa v budúcnosti postarali o prírastky.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice